Nevladine organizacije pozvale sponzore SP da isplate odštetu radnicima

Nekoliko organizacija za ljudska prava pozvalo je danas sponzore Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru da uplate odštetu radnicima koji su radili na izgradnji objekata za ovo takmičenje.

Kao razlog za odštetu, organizacije su navele zloupotrebu radnika i teške uslove za rad.

Nevladine organizacije redovno kritikuju uslove rada radnika migranata koji rade na raznim gradilištima u Kataru.

Deset od 14 korporativnih partnera FIFA nije javno obećalo obeštećenje, niti je odgovorilo na zahtjeve za raspravu o „zloupotrebi u vezi sa turnirom“, navele su organizacije za ljudska prava.

„Ostalo je samo dva mjeseca do početka turnira, i sponzori bi trebalo da iskoriste svoj uticaj kako bi izvršili pritisak na FIFA i Katar da ispune svoje obaveze prema radnicima“, izjavila je Minki Vorde, direktorka u Hjuman Rajts Voču.

Samo četiri partnerske kompanije SP, Adidas, Koka Kola, MekDonalds i AB InBev, obavezale su se da isplate novčanu nadoknadu radnicima.

Nevladine organizacije pozdravile su socijalne reforme u Kataru, ali su navele da i dalje postoje veliki problemi vezani za bezbjednost radnika i neisplaćene zarade.

Prema anketi koju je sproveo Amnesti Internešnal, 73 odsto ispitanika je „potpuno za“ ili „donekle za“ da FIFA isplati nadoknadu radnicima migrantima zbog kršenja njihovih prava.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor