Search
Close this search box.

NVO ,,Euromost”, nastavila realizaciju projekta ,,Reintegracija kroz informatičko opismenjavanje i psihološku podršku”

Nevladina organizacija ,,Euromost”, danas je nastavila realizaciju projekta ,,Reintegracija kroz informatičko opismenjavanje i psihološku podršku”

Danas je započeto testiranje i druge grupa, sada već bivših zatvorenika, koji su Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Zatvor Bijelo Polje uspješno zavšili obuku na računarima, za osnovno korišćenje računara, osnovno korišćenje interneta, obradu teksta i tabelarne kalkulacije.
Zbog virusa korone, realizacija ovog projekta je odložena, gdje je u toku sprovodjenja mjera, iz druge grupe svih šest učesnika odslužilo zatvorsku kaznu, ali su ranije realizovali obuku i uspješno položili dva modula.
Kada su se stekli uslovi za nastavak realizacije projekta, Euromost je kontakttirao svih šest članova grupe, koji su sa zahvalnošću prihvatili da polažu i za druga dva modula.
Danas su pred ocenjivačima još dva učesnika na projektu, uspješno položila još dva modula, sa čime su stekli uslove za dobijanje ECDL, odnosno, European Computer Driving Licence (Evropska računarska dozvola) koja je test poznavanja praktičnih vještina, onovnih IT koncepata, koji potvrđuje da osoba koja poseduje ECDL sertifikat, u potpunosti osposobljena za korišćenje računara i osnovnih programskih aplikacija.
Ovo je prvi put da se u Crnoj Gori u nekoj zatvorenoj ustanovi realizuje ovakav projekat, koji se pokazao jako uspješan, što su potvrdili i sami učesnici u projektu i koliko je bio uspješan govori i primjer gdje nisu htjeli da odustanu od polaganja druga dva modula iako neki žive i van Bijelog Polja.
Danas je i psihološkinja Nataša Vuković nakon polaganja sa učesnicima održala i psihološki intervju.
Projekat „Reintegracija kroz informatičko opismenjavanje i psihološku podršku” je odobren od strane Komisije Ministarstva pravde za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u oblasti zaštite i promovisanje ljudskih prava u Crnoj Gori u 2019. godini i realizuje ga nevladina organizacija,,Euromost”.
Euromost je uredila i prostoriju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Zatvor Bijelo Polje i opremila inventarom, kao i računarima i drugim potrebnim sredstvima, sa čime je ostvaren i cilj, modernizacija i nabavka potrebne opreme i unaprijedjenje kapaciteta, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Zatvor Bijelo Polje, u pogledu infrastrukture.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor