Search
Close this search box.

“Nema govora da ćemo odustati od Mariupolja i položiti oružje”; Zelenski: Jerusalim je pravo mjesto za pronalaženje mira

– Dvadeset šesti je dan invazije na Ukrajinu

Foto: slobodnaevropa.org
Foto: slobodnaevropa.org

– “Nema govora da će Ukrajina odustati od Mariupolja i položiti oružje”, poručila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk

– Zelenski poručio da je premijer Izraela Naftali Benet pokušavao da djeluje kao posrednik između Kijeva i Moskve, nagovijestio da bi pregovori mogli da se održe u Jerusalimu

Prije 22 minuta – 07:43h

Rusija je jutros ispalila dvije rakete na vojni poligon u Rivneu, na zapadu Ukrajine, rekao je Vitalij Koval, šef regionalne administracije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prije 42 minuta – 07:23h

Britanska vojna obavještajna služba saopštila je da su ruske snage koje napreduju na Kijev sa sjeveroistoka “zastale”, a najveći dio njenih snaga je i dalje udaljen više od 25 kilometara od centra grada.

„Teške borbe se nastavljaju sjeverno od Kijeva“, saopštilo je Ministarstvo odbrane. „Snage koje su napredovale iz pravca Hostomela ka sjeverozapadu odbijene su žestokim ukrajinskim otporom”, javlja Rojters.

Prije 46 minuta – 07:19h

Vlasti Novog Zelanda saopštile su jutros da će Ukrajini obezbijediti dodatnih 5 miliona novozelandskih dolara (3,46 miliona američkih dolara) u fondovima i nesmrtonosnu vojnu pomoć, uključujući i nešto viška opreme.

Prije 48 minuta – 07:17h

Američki predsjednik Džozef Bajden otputovaće u Poljsku u petak kako bi razgovarao o međunarodnom odgovoru na „humanitarnu krizu i krizu ljudskih prava koju je stvorio neopravdani i ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine“, rekla je kasno sinoć portparolka Bijele kuće Džen Saki, javlja Rojters.

Odlazak u Poljsku biće dan posle sastanaka u Briselu sa saveznicima u NATO-u, liderima G7 i liderima Evropske unije (EU) kako bi razgovarali o međunarodnim naporima za podršku Ukrajini nakon ruske invazije, saopštila je Bijela kuća.

Prije 1 sat – 07:01h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Izrael ulaže mnogo napora da organizuje mirovne pregovore na najvišem nivou između njegove zemlje i Rusije i nagovijestio da bi oni mogli da se održe u Jerusalimu.

Zelenski je, kako prenosi Rojters, kazao da je premijer Naftali Benet pokušavao da djeluje kao posrednik između Kijeva i Moskve.

„Naravno, Izrael ima svoje interese, strategiju da zaštiti svoje građane. Sve to razumijemo“, rekao je Zelenski.

“Premijer Izraela, gospodin Benet, pokušava da pronađe način za vođenje pregovora. I mi smo mu zahvalni na tome. Zahvalni smo na njegovim naporima, tako da prije ili kasnije počnemo da razgovaramo sa Rusijom, eventualno u Jerusalimu. To je pravo mjesto za pronalaženje mira. Ako je moguće”, kazao je predsjednik Ukrajine.

Prije 1 sat – 06:58h

Nema govora o tome da će Ukrajina odustati od Mariupolja i položiti oružje, izjavila je rano jutros potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, prenosi Rojters.

„Ne može biti govora o bilo kakvoj predaji, polaganju oružja“, rekla je Vereščuk, prenosi portal Ukrajinska pravda.

„O tome smo već obavijestili rusku stranu”, navela je ona.

Rusija je juče zatražila od ukrajinskih snaga da polože oružje u opkoljenom istočnom lučkom gradu.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor