Search
Close this search box.

NB “Radosav Ljumović”: Festival književnosti “Podgorica – grad knjige” počinje večeras

Festival književnosti “Podgorica – grad knjige” počinje večeras (18 časova) u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” (sala Božidar Vuković Podgoričanin), a program koji će ga otvoriti predstavlja promociju studije o prevodilaštvu “Brda i ćilimi”. Studija je nastala u okviru projekta Collider, gdje kao partneri učestvuju Glavni grad Podgorica (Sekretarijat za kulturu i sport) i Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, saopšteno je iz ove ustanove.

Projekat je okupio internacionalne aktere javnog, privatnog i civilnog sektora, koji djelatnost obavljaju u oblastima književnosti, izdavaštva i kulture. Na ovom projektu Biblioteka je učestvovala ne samo logistički, podrškom u vidu ustupanja prostora Ustanove za odvijanje aktivnosti, već i sadržajno, angažovanjem istraživača i eksperta u svim, projektom planiranim, događajima, navodi se u saopštenju.

“Cilj projekta je jačanje međusobne saradnje svih pomenutih aktera na evropskom nivou i na Zapadnom Balkanu, a konkretno: razvoj i primjena kooperativnog internacionalnog modela izgradnje kapaciteta zaposlenih u sektorima kulture i književnosti; istraživanje alternativne tehnike i pristupa promociji književnosti u inostranstvu (digitalni kanali, saradnja sa drugim umjetničkim vrstama); ponuda pregleda trenutnog prisustva prevedenih balkanskih književnosti i identifikacija postojećih kanala, zainteresovanih strana, praksi, politika i izazova”, poručuju domaćini.

Na promociji studije učestvovaće Dragana Kršenković Brković, Vladimir Vojinović i Stefan Bošković.

“Biblioteka poziva sve zainteresovane kulturne aktere, sve korisnike i sugrađane da prisustvom upriliče otvaranje festivala. Takođe, podsjećamo da je kultura proizvod saradnje svih nas, i institucija i publike, te da posjećenost festivala ima poseban značaj u cilju validacije programa i stvaranja kulturne ponude koja ima potencijal da zaživi i postane nešto što će naše kulturne potrebe zadovoljavati u godinama koje slijede”, zaključak je saopštenja.

izvor: cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor