Search
Close this search box.

Nastavljena jaka ofanziva Kijeva; Rusi mobilizovane vojnike šalju kući jer ne ispunjavaju uslove

222. dan je rata u Ukrajini.

epa10219838 A burned Russian tank in Kharkiv region, Ukraine, 02 October 2022. The Ukrainian army pushed Russian troops from occupied territory in the northeast of the country in a counterattack. Kharkiv and surrounding areas have been the target of heavy shelling since February 2022, when Russian troops entered Ukraine starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

10:15 Ukrajinski guverner o novim napadima

Ukrajinski guverner Harkova Oleg Sinegubov objavio je da su u posljednja 24 sata dva civila hospitalizovana zbog ruskog granatiranja.

Takođe je rekao da je u okrugu Izjum u blizini Balaklije vozilo hitne medicinske pomoći razneseno minom.

“Nažalost, 60-godišnji vozač je smrtno stradao. Povrijeđen je 23-godišnji bolničar.”

Rekao je da je još jedan 26-godišnji muškarac povrijeđen od mine u Harkovskoj oblasti te da su “569 eksplozivnih predmeta neutralizovali pirotehničari državne hitne službe tokom dana”.

08:44 Pola mobilizovanih vojnika poslato kući

Vojni zastupnik ruske regije Habarovska smijenjen je s dužnosti nakon što je polovina novomobilizovanih muškaraca poslata kući jer nisu ispunjavali kriterijume za mobilizaciju, rekao je regionalni guverner u ponedjeljak ujutro.

Prva ruska mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata, koju je proglasio predsjednik Vladimir Putin 21. septembra, izazvala je široko nezadovoljstvo među zvaničnicima i građanima zbog načina na koji se sprovodi, uključujući pritužbe na to da zvaničnci šalju pozive muškarcima koji ne ispunjavaju kriterijume.

08:40 Nastavljena jaka ofanziva Kijeva

Uz Liman, ukrajinske snage oslobodile su i dva manja naselja Arkanhelske i Miroljubivka u Hersonskoj oblasti, javlja Rojters citirajući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajinska agencija Interfax javlja i da su Ukrajinski oslobodili i Torske, selo u Donjeckoj oblasti koje se nalazi 15-ak kilometara istočno od Limana.

07:50 Institut za rat: Propagandisti Kremlja okreću leđa Putinu

Neuspjesi Moskve na bojnom polju uzrokuju gubitak kontrole nad ruskim “informacijskim prostorom” i dramatične promjene, tvrdi Institut za proučavanje rata. U posebnom izdanju svoje dnevne analize, thinktank je utvrdio da propagandisti Kremlja odstupaju od omiljenog narativa Moskve i otvoreno izražavaju razočaranje sprovođenjem ruske djelimične mobilizacije, dok žale zbog gubitka ključnog grada Limana.

“Neki gosti u televizijskim emisijama na Kremlju koje su emitovane 1. oktobra čak su kritikovali odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da pripoji četiri ukrajinske oblasti prije nego što su osigurane njihove administrativne granice ili čak borbena linija, izražavajući sumnju u sposobnost Rusije da ikada okupira cijela ta područja”, navodi Institut.

07:45 Rusija danas ratifikuje zakone i sporazume o aneksiji

Ruski parlament će danas razmatrati zakone i sporazume o ratifikaciji za aneksiju regija koje je anektirao predsjednik Vladimir Putin, kaže Vjačeslav Volodin, predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta.

07:05 Zelenski: Otmica čelnika nuklearke Zaporožja je čin ruskog terora

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da je da je otmica glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožja čin ruskog terora.

“Ovo je još jedan primjer jasnog čina ruskog terora, za koji teroristička država mora snositi sve veću kaznu”, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Rusija je uhapsila Igora Murašova u petak, saopštila je u subotu državna kompanija zadužena za elektranu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je Rusija potvrdila taj potez.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor