Najskuplje zaduženje neće biti dovoljno, mogle bi stizati uvećane rate

Zaduženje Crne Gore od 100 miliona eura kod Dojče banke po kamatnoj stopi 9,3 odsto najskuplje je u istoriji Crne Gore, smatraju naši sagovornici. Saglasni su da se država mogla zadužiti po povoljnijim uslovima na domaćem tržištu jer su uvjereni da će nam na naplatu zbog troškova kredita i očekivanog rasta euribora stizati uvećane rate.

Samo nekoliko dana od isplate većih zarada u javnom sektoru i penzija država se zadužila 100 miliona eura kod Dojče banke. Kredit ćemo otplaćivati tri godine, počev od 2024. kada ističe grejs period tokom kojeg plaćemo samo kamatu.

A, kamatna stopa trenutno je 9,2 odsto i nije fiksna jer je čini šestomjesečni euribor koji je od prošle godineu porastu. Zato oni koji poznaju ekonomske prilike kažu da ćemo ovaj kredit otplaćivati mnogo skuplje.

„Kamatna stopa od 9,2 posto je trenutnakamatna stopa,medjutim kada saberete sve ostale troškove i projekcijepotencijalnog rasta još procentnih poenakamatnih stopa tokom ove godine onda će ona preći sigurno 11,12 posto“, kazao je za TVCG ekonomski analitičar Oleg Filipović.

„Zadužili smo se 100 miliona eura kod Dojče bankene po kamatnoj stopi od 9,3 odsto koja uključuje euribor već kada se doda onaprovizija od 1,35 odsto to znači da je efektivna kamatna stopa blizu 11 procenata, što govori da je to jedan od najskupljih kredita koje je CG uzela u istoriji“, rekao je Zoran Leković, urednik emsisije „Okvir“.

Da je kamatna stopa po kojoj smo se zadužili visoka ne spori ni ministar finansija, ali je juče kazao da državanije mogla ispregovarati bolje uslove kredita.

„Kamatnastopa i uslovi su posljedica globalnih dešavanja na koje država ne može da utiče ni malo. Ja bi volio da su uslovi mnogo bolji ali nijesu na žalost“, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Ali, jesu na domaćem tržištu, kažu naši sagovornici. Smatraju da smo se mogli zadužiti jeftinije da su iskorišćeni depoziti u crnogorskim bankama koji su gotovo milijardu eura.

„Banske su plasirale 340 miliona. Dakle, imamo nekih 600 miliona viška likvidnih sredstava da se to ponudi na domaćem tržištu emitovanjem domaćih obveznica, po kamatnoj stopi od 4 odsto kako tvrde brojni finansijski analitičari na period otplate od 5 do 6 godina. Mislim da bi tobilo korisno i za crnogorsku ekonomiju budući da se novac zadržava ovdje i dobio bi se iz domaćih izvora“, ocijenio je Leković.

No, s obzirom da se to nije desilo već u junu kada se bude utvrđivala nova vrijednost šestomjesečnog euribora, znaćemo i koliko ćemo skuplje otplaćati ovo zaduživanje.

„Ne vjerujem da država može bankrotirati, ali sve ovo doživljavam kao jednu vrstu upozorenja za nekoga ko dolazi da mora potpuno revidirati stvari i potpuno drugačije napraviti koncept“, dodao je Filipović.

Zaduživanje od 100 miliona neće biti dovoljno da država za cijelu godinu izmiri sve obaveze. Budžetom za 2023. predviđeno je da se Crna Gora može zadužiti još 500 miliona eura.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor