Nacionalni parkovi Crne Gore: Uspješna sezona i oporavak preduzeća

Jedna od uspješnijih sezona u Nacionalnim parkovima, domaćinsko upravljanje i temeljna priprema, rezultirali su stabilizacijom finansija i apsolutnom likvidnošću preduzeća, a Parkovi su napokon zablistali punim sjajem. Pokazatelji navedenog su ostvareni prihodi za prvih osam mjeseci 2022. godine od oko 1.400.000 eura, iz sopstvenih prihoda, kao i izvanredna posjećenost parkova koja je veća za oko 30 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, saopštili su danas iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Kako ističu, nakon stupanja na funkciju rukovodstvo JP Nacionalni parkovi Crne Gore zateklo je nimalo zavidnu situaciju u finansijskom smislu.

“Tome svjedoče dugovanja u iznosu od oko 950.000 eura, od kojih su obaveze po osnovu poreza i doprinosa iznosilile oko 850.000 eura, a dugovanja prema dobavljačima bila su oko 100.000 eura. Domaćinsko upravljanje, stvaranje efekasnih rješenja koje imaju dugoročne pozitivne efekte, održiv ekonomski model, rezultirali su oporavkom i stabilnim finansijama Javnog preduzeća za nacionalne parkove”, navode u NPCG.

Dodaju da su u 2022. godini uspjeli da izmire sva zatečena potraživanja ka dobavljačima, ušli u proces reprograma poreskih potraživanja, u cjelosti, a zaposlenima omogućili redovnu isplatu zarada.

“Do kraja godine izmirićemo 220.000 eura zaostalih potraživanja po osnovu poreza i doprinosa i nastaviti redovno da izmirujemo sve tekuće obaveze po osnovu zarada i ostalih potraživanja”, naglašavaju u NPCG.

Tokom juna i jula zabilježena je rekordna posjećenost Nacionalnih parkova, što je, kažu, rezultat dobre pripreme turističke sezone, obogaćivanjem sadržaja turističke ponude i boljom kontrolno-naplatnom evidencijom.

Ukazuju da, s obzirom na to da je Javnom preduzeću za nacionalne parkove dodijeljena na upravljanje Ulcinjska Solana, koja godišnje iziskuje trošak od oko 250.000 eura, to govori da se preduzeće odgovorno i domaćinski ophodi prema svim zaštićenim područjima.

“Sve gorenavedeno govori u prilog da imamo jednu od najuspješnijih godina poslovanja Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore”, istakao je direktor JPNPCG Aleksandar Bulatović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor