Na Sajmu gostovao Ćazim Hadžimejlić

Prof. dr Ćazim Hadžimejlić sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, sa Odsjeka restauracije i konzervacije bio je gost podgoričkog sajma knjiga preko video linka, a tema njegovog interaktivnog predstavljanja bilo je upoznavanje publike sa njegovom monografijom “Ebru-slikarstvo na vodi”.

Hadžimeljić je u razgovoru sa dekanicom FVU UDG Tatjanom Burzanović, razgovarao o drevnoj likovnoj tehnici Ebru slikanja, kao i o mogućnostima primjenjivosti ove vrste izraza u savremenoj umjetnosti.

“Ebru umjetnost zahtijeva posebnu pripremu, materijale i alate, sada se to drugačije radi nego u klasici, ali na istom principu. To je kompleksan izraz u kome odsjaji daju oblike, to je čarolija te umjetnosti. Ebru je vidv terapije koja pomaže čovjeku da se relaksir i opusti”, kazao jeHadžimeljić.

“Postoje razne vrste umjetnosti i smjerova u slikarstvu. Jedna od posebnih i zanimljivih tehnika svakako je ebru. Ebru je drevna, orijentalna turska umjetnost ukrašavanja vode. Naime, ebru je umjetnost stvaranja šarenih uzoraka prskanjem i četkanjem boja na površini masne vode, a zatim se taj uzorak transformiše na papiru. Neki govore da ovo umijeće donosi nevjerovatan mir. Takvi radovi vrlo su vrijedni i malo ko zna da ih izrađuje.

Foto: Radojica Ivanović

Najzanimljivija je stvar to što se ti radovi izrađuju na vodi i što treba dosta vremena i strpljivosti. Tehnika izrađivanja je takva da se voda miješa sa određenom vrstom smole i tako se njena gustoća mijenja. Tokom izrađivanja, ljudi najčešće koriste zemljane boje, jer naravno one čine samu umjetnost. Slike su same po sebi vrlo zanimljive i jedinstvene. Svaka ima svoje značenje, a većinom je na njima prikazana živa priroda. Takve boje su ljepljive, pa se ne miješaju s drugim bojama, već plutaju i ne rastapaju se, nego se šire. Nakon nanošenja boje, crtaju se željeni oblici što se čini lagano, no zaista nije.

Nakon toga se na površinu vode stavlja papir, koji nakon par sekundi upije iscrtane oblike, dok u vodi ne ostaje ništa. Naravno da je kreativnost stvaranja oblika neograničena, no na slikama se doista primijeti kako su oblici dosta ravni i pravilni. Zanimljivo je to što se od pribora za crtanje koriste četkice od konjske dlake s drškama od stabla ruže. Mogu se koristiti i češljevi, kapaljke i igle, koje se koriste za razmazivanje i miješanje boja. Ebru možete naći i na starim koricama knjiga. Najstariji primjerak, čuva se u Muzeju Topkapi i Istanbulu. Ne zna se kada je ebru tehnika nastala, no pretpostavlja se da je to bilo u srednjem vijeku u Buhariju”.

Ćazim Hadžimeljić je rođen 1964. godine u Zenici. Diplomirao je na Fakultetu lijepih umjetnosti Univerziteta lijepih umjetnosti „Mimar Sinan” u Istanbulu, Odjsek za kaligrafiju i umjetnost knjige 1991. godine. Titulu Magistra nauka o umjetnosti – kaligrafija stekao je odbranom magistarskog rada Kaligraf Jesiri-zade Mustafa Izzet-efendija, poticatelj talik pisma (pod mentorstvom prof. dr. sc. Muhittina Serina), na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta „Marmara“ u Istanbulu, Odsjek za kaligrafiju, 1994. godine.

Titulu Doktora nauka iz istorije umjetnosti i arheologije stekao je odbranom doktorske dizertacije na temu “Važnost dragocjenih knjiga zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke u osmanskom uvezivanju knjiga i njihovo očuvanje” (pod mentorstvom prof. dr. sc. Zekija Sönmeza), na Institutu za društvene nauke Univerziteta lijepih umjetnosti „Mimar Sinan“ u Istanbulu, Odsjek za historiju umjetnosti i arheologiju, 1997. godine.

izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor