Na osnovu podataka britanske službe, ANB i SDT provjeravaju direktora Uprave prihoda i carina i više službenika policije i UPC zbog nestanka cigareta

Nepuna 24 sata nakon što je direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević u društvu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića pred novinarskim kamerama ritualno dao nalog da počne još jednu akcija spaljivanja cigareta u fabrici Mi-rai u Nikšiću, Specijalno državno tužilaštvo je u velikoj akciji u noći između petka 30. septembra i subote 1. oktobra privelo i saslušalo desetak osoba, među kojima i Miloševića, tražeći od njih da objasne kako je tokom akcije uništavanja nestao šleper pun cigareta, vrijednosti skoro milion eura.

Direktor UPC morao je tokom saslušavanja koje je trajalo skoro pred zoru 1. oktobra u Specijalnom državnom tužilaštvu morao da prezentira spise predmeta o uništavanju cigareta, ali i da objašnjava kako se zvanične brojke ne poklapaju sa realnim stanjem i kako je bilo moguće da, pred očima službenika UPC i policije, nestane šleper cigareta namijenjenih za spaljivanje.

KAD BRITANCI POMOGNU

U jučerašnjem saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva precizno se navodi da tokom akcije spaljivanja cigareta – nije uništena ona količina koja je javnosti prezentovana?!

-Postoji sumnja da su službena lica Uprave prihoda i carina, bez adekvatnih mjera obezbjeđenja predviđenih procedurama za uništenje i u saradnji sa drugim fizičkim i pravnim licima, preuzela i izvela kamion pun cigareta predviđenih za uništenje, kojim se nijesu uputili ka konačnom odredištu – skladištu i fabrici ‘M construction’ u Nikšiću, kao mjestu uništenja“, saopštili su iz SDT-a, uz napomenu da će nadležni tužilac donijeti odluku ,,nakon analize brojnih dosad prikupljenih dokaza i onih čije je prikupljanje u toku“.

Za razumijevanje iznenadne akcije Specijalnog tužilaštva i specijalnog tima, od izuzetne važnosti je dio saopštenja u kojem se navodi da se ,,već duže vrijeme, u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem (SPO) i Agencijom za nacionalnu bezbjednost (ANB), preduzimaju radnje u izviđaju u cilju otkrivanja lanca krijumčarenja cigareta koje su bile predviđene za uništenje“.

Potenciranje uloge Agencije za nacionalnu bezbjednost ukazuje da je u pitanju međunarodna akcija i da će, ovog puta, i Radu Miloševiću i Dritanu Abazoviću biti mnogo teže da ,,sačuvaju vlastiti lik i djelo“ i da neće moći ignorisati informacije, kako su to beskrupulozno činili kada je Pobjeda ukazivala na potencijalne kriminalne aktivnosti u vrhu institucije kao što je Uprava prihoda i carina koja treba da se bavi suzbijanjem kriminala.

Prema informacijama našeg lista, ključnu ulogu u raskrinkavanju priče o švercu cigareta imali su eksperti iz Velike Britanije, koji su i inicirali akciju dostavljajući povjerljive podatke ANB-u.

Na osnovu više izvora Pobjeda je došla do informacije da se već duže u obavještajnim krugovima sumnja u istinitost podataka o prekidu šverca cigareta i uništavanju zaplijenjene robe.

LOCIRANJE

Pobjeda je jula ove godine pisala da je Uprava prihoda i carina organizovala 30. juna u nikšićkoj privatnoj fabrici ,,Javorak“ paljenje 1.200 paketa zaplijenjenih cigareta pred četvoročlanom komisijom koju je imenovao direktor UPC-a Rade Milošević, ali bez prisustva policije.

Tada smo objavili preciznu procjenu stručnjaka da u nikšićkoj fabrici nije bilo moguće, za nekoliko sati, da se spali tolika količina cigareta i pitali UPC za pojašnjenje.

Umjesto odgovora Uprava prihoda i carina je, po nalogu direktora Miloševića, prekinula svaku komunikaciju sa Pobjedom. Ipak, sljedeća akcija uništavanja cigareta obavljena je pred novinarima i policajcima, ali je predstava trajala neka dva sata i tada se jasno uočio nedostatak kapaciteta peći za spaljivanje u preduzeću Mi Rai.

Kada su se Britanci, koji inače imaju veliki interes da se zaustavi šverc cigareta preko Crne Gore, uključili u akciju – nije poznato. Izvjesno je, međutim, da su u redovnoj proceduri, po zahtjevu SDT-a i uz nalog nadležnog suda, odobrene mjere tajnog nadzora za jedan broj ljudi, među kojima je, prema našim saznanjima, i Rade Milošević.

Kako su nam dva izvora iz bezbjednosnih krugova potvrdili, prije nego što je protekle neđelje obavljena ,,spektakularna“ akcija paljenja cigareta, u brojne pakete su postavljeni GPS lokatori. Zato je bilo i moguće da se otkrije pun šleper cigareta koji su, za sada nepoznata lica, otuđila prije spaljivanja. Da li je šleper zaplijenjen ili je praćena njegova isporuka, uhodanim kanalima, za Bosnu i Hercegovinu, nije saopšteno.

No, akcija je, uz koordinaciju ANB-a i stranih partnerskih službi, obavljena besprekorno, pa o svemu nije bila obaviještena ni kriminalistička policija. Prema našim saznanjima, nalozi za privođenja dati su Upravi policije samo sat prije nego su počela privođenja, među njima je prvi na spisku bio Rade Milošević.

Abazović: Nema ostavke, neću da otkrijem ko mi je poklonio kriptovani telefon

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da neće podnijeti ostavku jer su, kako je ocijenio, rezultati koje Vlada ostvaruje enormni, pogotovo u borbi protiv organizovanog kriminala.

On je kazao da se aktivnosti na suzbijanju šverca cigareta nastavljaju bez ikakvih restrikcija.

– Puna podrška specijalnom državnom tužiocu, Specijalnom policijskom odjeljenju, svim drugim organima koji učestvuju u akcijama – rekao je Abazović.

Otkrio je, ipak, ali bez navođenja konkretnih podataka, da se nešto slično ,,desilo prije pet-šest mjeseci, kada se radila zapljena, da se krade roba koja je zaplijenjena“.

On je naveo da je monitoring koji se vršio i za taj transport višestruki i da nije samo jedna služba uključena.

Upitan da li vjeruje da je kamion zaista pošao negdje drugo, Abazović je kazao da želi da vidi gdje je taj kamion, to isto treba da utvrde organi, ako nije otišao na pravo mjesto.

– Dobra je stvar što se na više načina vrši nadzor i da imamo podršku međunarodnih partnera i oko ovih aktivnosti. Ne bi čekali 2022. godinu da se suzbija šverc cigareta da je neko prethodnih decenija radio svoj posao – istakao je Abazović.

Prema njegovim riječima, logično je da organ kao Uprava prihoda i carina ima i ljude koji su sa druge strane, isto kao i Uprava policije, tužilaštvo.

-To što je radio SDP i DPS, takav sistem nekažnjivosti, to je završeno. Ne možemo više da imamo sistem u kojem će bez ikakve kazne da se dešavaju prestupi – dodao je Abazović.

On je naveo da bi volio da se činjenično sve potkrijepi, dodajući da će to da podrazumijeva snošenje adekvatnih posljedica.

Upitan o komentarima poslanika DPS-a Predraga Boškovića i ministra odbrane Raška Konjevića da se njima crtaju mete, Abazović je kazao da se njima ne crtaju mete.

-Oni su to radili u kontinuitetu, da nijesu to bi bila stvar koja je već riješena. Oni stoje politički iza toga – istakao je Abazović i dodao da je razlika između njega i njih je što on ne stoji u zaštiti bilo koga.

Upitan da li mu je direktor UPC Rade Milošević poklonio kriptovani telefon, Abazović je kazao da je vratio taj telefon, a da ne bi otkrivao identitet.

I fotografije sa Sofijom Bulatović su bile ,,pokušaj diskreditacije“

Krajem avgusta M portal objavio je fotografije na kojima su direktor Uprave prihoda i carina i funkcioner Građanskog pokreta Ura Rade Milošević i Podgoričanka Sofija Bulatović, za koju se sumnja da je član kriminalnog klana braće Drešaj koji je evidentiran u SOCTA dokumentaciji. Jedna je snimljena na utakmici, a druga sa zajedničkog provoda u Budvi početkom juna ove godine.

Nakon objavljivanja fotografija, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je nedopustivo da se javni funkcioner nalazi u društvu takve osobe, te da je jedino opravdanje da Milošević nije znao pored koga sjedi.

– Ne želim nikome da stavljam na teret nešto, ali neko ko obavlja značajnu javnu funkciju mora da vodi računa o tome. Ne bih htio da stvaram neku negativnost, svako ima svoj habitus i svoj način djelovanja ali javni funkcioneri moraju biti oprezni. Isto mislim da je neko od ljudi iz mog ili obezbjeđenja Miloševića morao da ga upozori ako zna za tu informaciju – kazao je Abazović.

Milošević je tvrdio da je riječ o pokušaju njegove diskreditacije.

Kazao je da Sofiju Bulatović poznaje dugi niz godina, ali da nikada nije dobio informaciju da se radi o osobi koja pripada bilo kojoj kriminalnoj grupi.

Sofija Bulatović je, prema navodima pojedinih crnogorskih medija, član kriminalne grupe koju predvode braća Drešaj iz Tuzi, što je evidentirano u dokumentaciji o procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2022) – dokumentu koji je izradio međuresorski tim u kom su predstavnici bezbjednosnog sektora i tužilaštva.

izvor: pvinformer

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor