Search
Close this search box.

Na Đapanovom grobu zasijala javna rasvjeta

Odahnuli su svi oni koji su često prolazili ovim putem, a pogotovo učenici koji su se sa nastave iz dviju osnovnih škola u gradu vraćali pješke i po mraku dolazili do svojih domova, ističe Saša Baošić, predsjednik MZ ČeočeDa nikad nije kasno, pa ni kad je postavljanje javne rasvjete u pitanju, praktično nadomak centra grada, i to u 21. vijeku, dokaz su mještani gornjeg dijela naselja Lješnica i Đapanov grob. Zahvaljujući angažovanju Savjeta Mjesne zajednice Čeoče, kojoj ovo područje pripada, predsjednika Savjeta MZ Saše Baošića i člana Toma Stefanovića, na dijelu puta, koji od naselja u Lješnici, kod mjesta gdje se skreće ka izvorištu kisjele vode, sve do groblja i kapele na Đapanovom grobu, zasijala je javna rasvjeta. Odahnuli su svi oni koji su često prolazili ovim putem, a pogotovo učenici koji nijesu bili u mogućnosti da se sa nastave iz dviju osnovnih škola u gradu vraćaju đačkim autobusom, već su morali pješke po mraku dolaziti do svojih domova.

– Imali smo na raspolaganju dio sredstava koja su dobijena od lokalne uprave za rad mjesnih centara i to je bilo dovoljno da postavimo rasvjetu na jednom dijelu puta. Zatražili smo i dobili pomoć od predsjednika Opštine Petra Smolovića i onda složnim radom svih članova Savjeta MZ krenuli u realizaciju za nas trenutno najvažnijeg projekta u cilju poboljšanja života stanovnika ovog kraja bjelopljoske opštine – kaže Saša Baošić.

Dodaje da su postavljeni stubovi visoki šest metara, kupljena LED rasvjeta, angažovana firma specijalizovana za ove namjene i prije nekoliko noći do Đapanovog groba zasijala je javna rasvjeta.

Imamo 30 stubova sa reflektorima na dužini od 900 metara. Rasvjeta je prava stvar i koriste je mještani nekoliko sela. I oni koji idu dalje od Đapanovog groba prema Čeoču, Donjem i Gornjem Grančarevu, ali i Modrom Dolu, Okladima, Skočigorini, a prije svega Banjem selu i Krokočevu. Ovaj naš put je od velike važnosti, jer nas na nekoliko krakova povezuje sa nekoliko mjesnih zajednica: Kičavom, Miočem, Dobrinjem, Pavinim Poljem, Tomaševom, Cerovom – navodi Baošić.

Riješeni da spriječe deponovanje otpada uz rijeku Lješnicu

Jedan od problema koji postoji na ovoj trasi puta jeste i divlja deponija koja se stvara godinama, pa i decenijama. Prema rijeci Lješnici, sa puta se odlaže sve i svašta i sve to stvara ruglo i opasnost od eventualne zaraze, a veliki broj pasa lutalica smeće raznosi na sve strane.

– Nekoliko puta smo organizovali akcije i čistili taj dio koji je zatrpan raznim otpadom. Problem je što neko, naročito pod okriljem mraka, dovozi smeće iz drugih krajeva grada i sve istovari na ovom mjestu, uz rijeku Lješnicu. U saradnji sa nadležnim opštinskim službama moramo prvo očistiti ovo deponiju, a onda stati na put onima koji ovo rade – poručuje Saša Baošić.

Tomo Stefanović kaže da je odrađen značajan posao za dobrobit svih mještana, te da je javna rasvjeta od značaja i za mjesno groblje i kapelu.

– Javna rasvjeta je dugo čekana i dočekana. Ovo je za nas značajna investicija, tako da smo zahvalni građanima koji su se uključili da pomognu, ali i lokalnoj upravi i predsjedniku Smoloviću – ističe Stefanović i dodaje da će u narednom periodu MZ uraditi sve da se riješi dio problema na putu koji vodi za Banje selo i Krokočevo.

Baošić i Stefanović ističu da je javna rasvjeta od značaja i za brojne rekreativce koji ovu putnu dionicu koriste u tu svrhu, pa su sada dobili bolje uslove za rekreaciju.

Izvor: DAN
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor