MUP: U Podgorici može glasati 143.297 birača, a u Zeti 12.546

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me

Povodom Odluke Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, o djelimičnom poništavanju Odluke o raspisivanju izbora za odbornike (u Skupštini opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada) i Skupštini Glavnog grada Podgorica) kao i Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i Skupštini opštine Zeta, a shodno kojoj ċe se isti održati 23. oktobra 2022. godine, u skladu sa ovlašćenjima iz člana 16 Zakona o biračkom spisku, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavještava sljedeće:

„Broj birača u biračkom spisku u Glavnom gradu Podgorica, po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine je: 140.332; Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Glavnom gradu Podgorica na dan 23. avgust 2022. godine je: 143.297; Broj birača u biračkom spisku u Gradskoj opštini Golubovci, po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine je bio: 12.335; Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Zeta na dan 23. avgust 2022. godine je: 12.546. Uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Golubovci, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14 h, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), osim u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gdje se uvid u birački spisak, na prethodno naveden način može ostvariti u periodu od 08 do 17 h. Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak“, saopšteno je iz MUP-a.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište.

„Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu. Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište. Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranja certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me“, navode iz MUP-a.

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke  o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor