Search
Close this search box.

Monsunske kiše u Indiji počele nekoliko dana ranije

Monsunske kiše su počele na najjužnijoj indijskoj obali Kerali nekoliko dana ranije nego što se očekivalo, saopštio je nacionalni meteorološki ured, povećavajući izglede za velike žetve koje bi mogle podstaknuti poljoprivredu i privredni rast u trećoj po veličini ekonomiji u Aziji.

Foto: EPA

Ljetne kiše obično počinju u obalnoj državi Kerali oko 1. juna i šire se po cijeloj zemlji do sredine jula, potičući sadnju usjeva poput riže, kukuruza, pamuka, soje i šećerne trske, piše Rojters.

Monsun, pokretačka snaga gotovo 3,5 bilijuna dolara vrijedne privrede zemlje, donosi skoro 70 odsto kiše koja je Indiji potrebna za navodnjavanje farmi i punjenje rezervoara.

Gotovo polovina indijskih poljoprivrednih površina, bez navodnjavanja, zavisi od godišnjih kiša od juna do septembra.

Redovne kiše tokom sezone monsuna takođe će donijeti olakšanje od gorućeg toplinskog vala zbog kojeg su maksimalne temperature prelazile 50 stupnjeva Celzijevih u nekim sjevernim i zapadnim dijelovima zemlje.

Indija će vjerovatno dobiti prosječnu količinu kiše u junu, iako će maksimalne temperature u mjesecu vjerovatno ostati iznad normale, prema navodima indijskog Državnog meteorološkog odjela (IMD).

Očekuje se da će ovogodišnja monsunska kiša iznositi 106 posto dugoročnog prosjeka.

IMD definira prosječnu ili normalnu količinu padavina između 96 posto i 104 posto 50-godišnjeg prosjeka od 87 cm za četveromjesečnu sezonu.

Ispodprosječne količine kiše u 2023. iscrpile su razine rezervoara i pogodile proizvodnju hrane.

Vlada je odgovorila uvođenjem ograničenja izvoza riže, pšenice, šećera i luka.

Nastavak izvoza ovisi o tome koliko brzo će se proizvodnja oporaviti 2024., što nije moguće bez obilnih monsunskih padavina.

Indija je drugi najveći svjetski proizvođač riže, pšenice i šećera.

Izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor