MITROVIĆ: DA SE 17 MILIONA EURA KOJI JE POKLONJEN ,,UNIPROMU“ UPLATI NA RAČUN OPŠTINE PLJEVLJA

Saopštenje za javnost NVO Ekološko društvo Breznica povodom pljačke Eko fonda i građana Pljevalja
Povodom hapšenja Jovana Martinovića i Andreja Nedovića obraćamo se građanima i javnosti Crne Gore, a od Specijalnog državnog tužilaštva zahtjevamo proširenje istrage o malverzacijama koje su se desile oko dodjele besplatnih emisionih kredita privrednom društvu „Uniprom“ iz Nikšića, navodi se se u saopštenju NVO ED Breznica koje je potpisao izvršni direktor ove NVO Milorad Mitrović.
Zloupotrebe koje su napravljene od strane izvršnog direktora fonda za zaštitu životne sredine Jovana Martinovića i zaposlenog u tom d.o.o. čiji je većinski vlasnik Vlada Crne Gore, Andreja Nedovića zahtjevamo od Specijalnog državnog tužilaštva da proširi istragu i na pojedine članove Vlade koji su omogućili da se firmi „Uniprom“ vlasništvo bivšeg konduktera „Autoprevoz“ iz Nikšića Veselina Pejovića dodjele emisioni krediti i da se na taj način oštete građani Pljevalja, jer su se upravo ti građani trovali sa CO2, a Termoelektrana Pljevlja isporučivala struju po subvencioniranim cijenama, odnosno manjim cijenama i od proizvodne cijene Kombinatu aluminijuma i Željezari Nikšić. Ograničenje emisija štetnih gasova iz najvećih zagađivača (Termoelektrana, KAP i Željezara) su tadašnjoj aktuelnoj vlasti bili paravan za pljačku građana Pljevalja po osnovu navodne zaštite od negativnih uticaja klimatskih promjena. Više je nego jasno da uhapšeni, Martinović i Nedović nisu mogli samovoljno i bez znanja Vlade da iz kase Elektroprivrede Crne Gore prenesu Kombinatu aluminijuma iznos od oko 17 miliona eura pod izgovorom ograničenja emisija štetnih gasova.
Dakle, Termoelektrana je proizvodila struju za KAP po beneficiranoj cijeni, a u isto vrijeme trovala i gušila Pljevljake da bi nakon toga umjesto da nadoknadu od najvećih zagađivača dobiju građani Pljevalja, taj novac je poklonjen firmi bivšeg konduktera ili njegovog gazde.
Nije na odmet napomenuti da je kondukter iz Nikšića koji je preko noći postao ugledni biznismen, nekadašnji vlasnik i Rudnika olova i cinka „Gradir Montenegro“ u Šulima u Pljevljima i koji je svojim aktivnostima napravio potpuni haos u srcu jedne od najljepših crnogorskih planina Ljubišnje. Dakle, samo sa ovog područja proteklih godina ovaj biznismen je odnio milijarde rudnog bogatstva koje pripada građanima Pljevalja, dok se većina njih nalazi na ivici siromaštva i potpunom ekonomskom i ekološkom sunovratu.
Zato pozivamo premijera gospodina Dritana Abazovića, zatim članove aktuelne Vlade da do kraja istraže okolnosti pod kojima se desila ova pljačka građana, i da se novac u iznosu od 17 miliona eura koji je poklonjen „Uniprom“-u koji je vlasnik KAP-a uplate na račun Opštine Pljevlja, a da se od tih sredstava započne izgradnja primarne i sekundarne mreže toplifikacije Pljevalja. Da se uporedo sa tim aktivnostima proširi istraga na članove tadašnje Vlade, predsjednika i premijera i da se preispita njihova uloga u ovoj milionskoj pljački građana.
Izvor: Bijelo Polje online
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor