Miodrag Lekić, crtice povodom pada Vlade: Nizbrdica! Kako zaustaviti slom

U najširem smislu i najnoviji pad vlade, njeni zapleti, propagandni nivo javne riječi, izražavaju nastavak višedecenijske vrijednosne, političke, moralne erozije crnogorske države, piše Lekić

Piše Miodrag Lekić

“ 1. U najširem smislu i najnoviji pad vlade, njeni zapleti, propagandni nivo javne riječi, izražavaju nastavak višedecenijske vrijednosne, političke, moralne  erozije crnogorske države.

2. U užem smislu, radi se o novoj političkoj dinamici nakon istorijskog 30. avgusta 2020. kada su građani prešli Rubikon i rekli – Ne! korupcionaškom sistemu vlasti.

 3. Rubikon nije prešao dobar dio političke elite ostajući u anakronoj svijesti poimanja politike iz starog sistema što potvrđuju najmanje tri momenta:

a) gotovo netakut neodrživ, posebno ekonomski, i  koruptivan sistem funkcionisanja države.

b) iskuešnje saradnje sa glavnim vinovnikom degenerativno-korupcionaškog sistema, iskušenje koje se u nekim  slučajevima (očekivano) pretvorilo u “poljubac smrti”.

c) poimanju politike i koalicione vlasti kao trgovačko – dioničarskog društva.

 4. “Organizovano javno laganje”( izraz Hane Arent) kojim se sve može “opravdati”, dakle to sada zajedničko njegovanje (ne)kulture laži se danas lako primjenjuje, vjerovatno uz stavljanje nekog nevidljivog pancira na javni obraz.

5. Dva pada vlade, koliko god govorilo loše o stanju u zemlji, još uvjek ne znači da je lošije od vremena tkz. stabilnosti vlada u kojima je polako, ali sigurno izgrađivan sistem endemske korupcije, neodgovorne i  nekontrolisane vlasti kao kanceroznog usuda današnje Crne Gore.

6. Vlade padaju u demokratskim zemljama, uz  podsjećanje iz naše istorije da su poslije prvog saziva Crnogorske narodne skupštine 1906. u roku od nekin pet mjeseci pale tri vlade – Lazara Mijuškovića, Marka Radulovića i Andrije Radovića.

7. Dvije poslednje vlade, koje su po mjeri svojih propagandnih (ne)kultura, sebe nazvale, jedna“najbolja u istoriji”, druga “evropska vlada” su se samoporazile iznutra – URA je oborila prvu, a SDP, Bošnjačka, DUA drugu, sve pod dirigentskom palicom DPS-a.

8.Da li povišena temperature ima i ljekovite potencijale, drugim rječima – kako prvo zaustaviti pad u ambis, zatim stvoriti uslove za preokret i preusmjeriti kretanje?

9.Postavši mračno društvo, treba za početak makar upaliti svijetlo, kako bi Crnoj Gori počelo da sviće, možda nagovještaj dugo čekane rujne zore.

10.Napuštanjem neozbiljnih, politikom i vlašću opsjednutih šaralatana, upliva retrogradnih pojedinaca i ustanova, postizanjem širokog konsenzusa o temeljnim    vrijednostima integrisanog crnogorskog društva, izgrađivanjem pravne i pristojne države pravila koja jednako važe za sve građane – to je jedini put kojim Crna Gora može da se ukotvi u svoj i evropski, magistralni tok.

11. Takva crnogorska pobjeda može se ostvari samo u Crnoj Gori, nigdje drugo, a uz ozbiljnu i dostojanstvenu saradnju sa međunarodnim partenrima, koja ne smije biti neokolonijalno nadgledanje i uticaji na bazi interesa drugih“.

Autor je predsjednik Demosa.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor