Ministarstvo ekonomskog razvoja o arbitražnim postupcima

Medijski navodi da je kompanija Adriatic properties u arbitražnom postupku koji se vodi u Londonu „dobila prvu rundu“, da „neotvaranje hotela nije kršenje ugovora“ i da su „plaže hotelske, do okončanja arbitraže“- nisu tačni, tvrde u resoru na čijem čelu je Goran Đurović.

<<<Londonski sud odlučio u korist Adriatic Propertisa<<<

“Nasuprot medijskim informacijama, arbitražni sud u Londonu tek treba da se odredi o svemu, a posebno suštini spora- da li je kompanija Adriatic properties prekršila ugovorne obaveze time što dvije godine drži hotele Sveti Stefan i Miločer zatvorenim. To pitanje i dalje je neriješeno”, navodi de u saopštenju Ministarstva.

Prema njihovim riječima, posljednja procesna odluka Međunarodnog suda u Londonu tiče se odbijanja privremene mjere kojom je država, uz argument zaštite javnog interesa Crne Gore, tražila da se hoteli otvore ove sezone.

“Smatramo da takav zahtjev države govori u prilog tome da ne stoje optužbe o „tjeranju investitora“, već naprotiv, stvaranju uslova da uprkos sporu zakupac nesmetano radi. Imajući u vidu da je shodno pravilima arbitraže sva dokumentacija koja se koristi u postupku povjerljivog karaktera, označena stepenom tajnosti, Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma neće dalje zalaziti u detalje uz ocjenu da medijske spekulacije koje iniciraju drugi učesnici u postupku, uprkos namjeri- neće ostvariti željeni efekat”, ističu u Ministarstvu.

Slučaj Deripaska

Povodom medijskih naslova da bivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i nikšićkih Rudnika boksita Oleg Deripaska preko suda u Švedskoj traži stotine miliona eura odštete, podsjećamo, kažu u resoru Đuroviča, da je Deripaska 5. decembra 2016. godine, na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT) koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi privatizacije gorepomenutih preduzeća.

Tribunal je nakon tri godine, 15. oktobra 2019. godine donio jednoglasnu odluku da: BIT između SRJ i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru, prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora i da po tom osnovu odbija nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtjevima i svi troškovi u ukupnom iznosu od 1.600.730,85 eura idu u korist Crne Gore”, stoji u saopštenju.

Ne prihvatajući obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke arbitražnog tribunala, Oleg Deripaska je 15. januara 2020. godine, dodaje se, u skladu sa odsjekom 36 švedskog Zakona o arbitraži čije je sjedište u Stokholmu, podnio Apelacionom sudu zahtjev za izmjenu odluke donesene u postupku iz 2016. godine, zahtijevajući da se arbitražna odluka izmijeni na način da ista u cjelosti bude poništena.

Ročište u ovom postupku je počelo 20. septembra i trajaće do 27. septembra ove godine, dok se donošenje odluke očekuje u narednim mjesecima.

“Dakle, informacije iz medija da ovim postupkom Deripaska želi da nadoknadi gubitke koje ima zbog međunarodnih sankcija nisu tačne jer je postupak pred Apelacionim sudom u Švedskoj pokrenut 2020. godine, tj. prije uvođenja sankcija Rusiji. Takođe, iznos od više stotina miliona eura koji je iznesen u medijima nije na mjestu iz razloga što iznos tužbenog zahtjeva nije bio naveden ni u tužbi iz 2016. godine, već bi se iznos utvrdio u postupku (da se isti nastavio)”, zaključuju u resoru na čijem čelu je Đurović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor