Milatović: Do održivog rješenja za KAP uz spremnost svih strana na konstruktivni dijalog

Imajući u vidu da je stečaj u KAP-u pokrenut 2013. godine i da taj proces sprovodi stečajni upravnik čije djelovanje je pod nadzorom Privrednog suda kao i to da je, u skladu sa Zakonom o stečaju, nakon proglašenja bankrota imovina KAP-a prodata firmi UNIPROM u junu 2014. godine, jasno je da otvorena pitanja koja proizilaze iz ovog procesa nijesu u ingerenciji Vlade Crne Gore.

Međutim, imajući u vidu značaj KAP-a u crnogorskoj ekonomiji, a nakon dešavanja u Skupštini od prethodne sedmice, na inicijativu ministra Jakova Milatovića, u protekla dva dana, održani su sastanci sa predstavnicima radnika KAP-a u stečaju, stečajnim upravnikom Perišićem i glavnim menadžerom Uniproma (KAP) Dožićem.

“Ovdje sam kako bih sagledao situaciju iz očiju sindikata i privrednika, uz podsjećanje da je dijalog jedini način da se dođe do rješenja. Uvjeren sam da jedino uz razgovor i otvorenost svih strana možemo ići ka boljem razumijevanju i većem međusobnom povjerenju kao preduslova za svako održivo rješenje. Vrijeme je da se u Crnoj Gori neke stvari mijenjaju. Nećemo dozvoliti da se odluke donose pod bilo čijim pritiskom, već će se naša politika bazirati na zajedničkim interesima svih građana, uvijek promovišući dijalog” istakao je ministar Milatović.

Na sastancima je zaključeno da sve strane žele da postignu dogovor, radnici žele da ostanu u radnom odnosu, kompanija želi da nastavi sa radom i doprinese industrijskom osnaživanju Crne Gore, a Ministarstvo će nastaviti da u zakonskim okvirima pruža podršku i promoviše institucionalni dijalog.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja i Vlada Crne Gore su posvećeni unapređenju poslovnog ambijenta. S tim u vezi, podsjećamo da je UNIPROM d.o.o. (KAP) korisnik značajnih povlastica kao što su umanjenje troškova po osnovu poreza i doprinosa na dohodak, što je benefit poslovanja kompanije u okviru biznis zone, kao i podrške za realizaciju investicija za izgradnju novog pogona kroz Program za unapređenje konkurentosti privrede koje sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja”, piše u saopštenju.

Dodaju, da sa druge strane, zadovoljan radnik je neodvojiv dio dobrog poslovnog ambijenta, i mi kao Ministarstvo u čijoj nadležnosti su i radni odnosi, sa pažnjom pratimo ovu temu.

“To je model uspjeha i temelj održivog ekonomskog razvoja. U tom cilju Ministarstvo ekonomskog razvoja će delegirati svoj tim koji će zajedno sa Upravom za inspekcijske poslove posjetiti postrojenja KAP-a radi jasnijeg i boljeg sagledavanja trenutne situacije”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor