Search
Close this search box.

Milatović: 2021. biće godina ekonomskog oporavka

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da će ova godina biti godina ekonomskog oporavka, što će jednim dijelom zavisiti i od kretanja pandemije. U Jutarnjem programu TVCG saopštio je da očekuje kako će predstojeća turistička sezona biti bolja od prethodne, jer teško da može biti neuspješnija.

Situacija, kako kaže, nije laka.

“Ono što mi planiramo za ovu godinu je ekonomski oporavak. On će zavisiti jednim dijelom od kretanja pandemije, ne samo u Crnoj Gori, nego i u svijetu. Naša ekonomija je zavisna od prometa u turizmu. Prošle godine taj promet je bio 12 procenata od onog što smo ostvarili u 2019”, rekao je Milatović, navodeći da su Albanija i Hrvatska imale nivo od 50 odsto.

Očekuju uspješniju sezonu

Očekuje, kaže, da će turistička sezona biti uspješnija od 2020, jer ne može, kaže on, biti neuspješnija.

Govoreći o najavljenom totalnom zaključavanju zemlje, Milatović kaže da smo sada u boljoj poziciji za tu opciju u odnosu na novembar prošle godine, kada za to nije bilo novca.

“Trenutno smo u situaciji da možemo da razmišljamo o tome. U boljoj smo situaciji u odnosu na novembar, kad o tome nijesmo uopšte mogli da razmišljamo. Diskusije na Vladi prošle sedmice su bile jako teške, upravo tada se došlo do konsenzusa da je ono što fali Crnoj Gori poštovanje mjera”, istakao je Milatović.

Nepoštovanje mjera i od strane Vlade će, kako je rekao, morati da se ispravi u narednom periodu.

Milatović o MA: Jedina opcija bila osnivanje nove kompanije

Govoreći o Montenegro Erlajnsu, rekao je da su, kad su došli u vladu, našli preduzeće koje je “poprilično bilo iskrvarilo”.

“Našli smo jednog davljenika koji je bio udavljen. Jedino što smo tada mogli da uradimo je osnivanje nove kompanije, kako bi ono što je dobro iz MA prenijeli u novu kompaniju”, rekao je Milatović.

Kad je u pitanju turizam, Milatović kaže da je projekcija vlade u vezi s prometom 50 do 55 posto prometa od 2019. godine.

“Mislimo da je to realističan scenario, jer su Hrvatska i Albanija imale taj nivo prometa prošle godine kad je neizvjesnost bila veća. I ove godine će ljudi kad budu putovali donositi odluku u zadnjem trenutku, pa će ići u one zemlje koje najbolje poznaju. Fokus će biti na zemljama regiona, a pregovaramo i sa ruskim tržištem”, rekao je on.

U trenutku kad su preuzeli zemlju, kaže da su preuzeli situaciju koja je sasvim sigurno, kako navodi, bila jedna od najtežih u Evropi.

Zatekli gotovo praznu kasu

“Prošla godina je zabilježila pad od više od 15 procenata, koji je bio najviši u Evropi. Državni trezor je bio skoro prazan. Fiskalni deficit je bio na nivou od skoro 11 posto. To je značilo da mi skoro pa nijesmo mogli da isplatimo plate i penzije u odnosu na novac koji smo našli u trezoru”, rekao je Milatović.

Stoga su on i ministar finansija Milojko Spajić uložili napor i odradili ono što je jedino bilo moguće – izašli na tržište kapitala i obezbijedili novac koji je omogućio isplatu plata i penzija, servisiranje dugova, te rezervu za neizvjesnu 2021. godinu.

Da se nijesu zadužili, pojašnjava, morali bi da potpišu aranžman s MMF-om, koji bi zahtjevao smanjenje plata u državnom sektoru, smanjenje penzija…

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor