Milačić: Obesmišljen izborni proces, pozivamo Ustavni sud na hitnu reakciju

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da su opštinske izborne komisije dužne u roku od 72 sata od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora utvrditi i objaviti izborni kalendar svih rokova za sprovođenje izbornih radnji, napominje Milačić

Nakon neustavnog i nezakoniotog odlaganja lokalnih izbora, na šta je Ustavni sud kasno reagovao i potvrdio neustavnost ovakvih odluka i izglasanih zakonskih rješenja u Skupštini Crne Gore, nastavlja se sa tom praksom kazao je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Skupštinska većina je otišla još dalje, te uskratila biračko pravo građanima Zete onda kada je neustavno u izbornom periodu otcijepila Zetu, dodao je Milačić.

–  Donošenjem „antizetskih“ Zakona suprotno Ustavu, Zakonu i volji građana Zete napravljen je još jedan u nizu anti-ustavnih udara. Granice jedne izborne jedinice su promijenje u toku samog izbornog procesa zbog čega je Prava Crna Gora podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o Glavnom gradu i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore – naveo je on.

On napominje da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da su opštinske izborne komisije dužne u roku od 72 sata od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora utvrditi i objaviti izborni kalendar svih rokova za sprovođenje izbornih radnji.

– Ako zanemarimo anti-ustavni cirkus u režiji predsjednika Države sa pomjeranjem rokova za održavanje izbora, što je rezultiralo i promjenom izbornog kalendara u mnogim opštinama, ono što je posebno alarmantno jeste činjenica da opštinske izborne komisije Žabljak i Kolašin još uvijek nisu objavile kalendar izbornih aktivnosti, dok opštinska izborna komisija za opštinu Zeta još nije imenovana – ističe Milačić.

Kako bi se zaustavilo dalje obesmišljavanje izbornog procesa i gaženje Ustava pozivamo Ustavni sud da hitno reaguje na inicijativu Prave Crne Gore za ocjenu ustavnosti „zetskih zakona“, kako bi se konačno zaštitio ustavni poredak, a politički subjekti blagovremeno bili upoznati sa izbornim rokovima, pravima i obavezama u izbornom periodu koji je već počeo, zaključuje u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor