Migranti nastavili sa praksom iz prethodnih godina: Haraju pljevaljskim selima

Koridor kojim se poslednjih godina migranti sa Bliskog istoka, preko planine Kovač, kreću prema zemljama Evropske unije (EU), oživio je ovih dana. Lijepo i toplo vrijeme za ovo doba godine, idealno je za putovanje pa je nakon zimskog perioda ova ruta ponovo jedan od pogodnih putnih pravaca za migrante. Njihovom pojavom i ove kao i prethodnih nekoliko godina među stanovnike pljevaljskih sela na području planine Kovač opet se uselio strah jer su migranti nastavili sa praksom iz prethodnih godina kada su provaljivali u prazne kuće otuđujući pritom i dio imovine.

Foto: Dan
Foto: Dan

Iz policije prethodnih dana u redakciji “Dan-a“ nijesu mogli dobiti odgovor na pitanje koliko kuća je u ovim pohodima dosad obijeno, ali je potvrđeno da su najviše ugrožena područja sela Metaljka, Potkovač i Poblaće. Migranti su ovog proljeća provalili u dvije kuće, gdje su noćili, a vlasnici su prijavili da su im pritom otuđeni i pojedini predmeti, a u jednom slučaju iz jednog od objekata ukraden je i pištolj. U kućama koje su se našle na meti migranata niko nije živio, a policija je izvršila uviđaj i u toku je dalja istraga.

Žitelji mjesnih zajednicama na području planine Kovač žive u strahu, a najteže im je noću.

Predsjednik Mjesne zajednice Poblaće, Goran Laković kazao je da su se migranti opet pojavili, a da po fizionomiji i crtama lica izgleda kao da među njima nema više Sirijaca ili stanovnika drugih arapskih zemalja. Primjetno je da većina njih imaju kose oči, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Poblaće Goran Laković.

On je pojasnio da se migranti kreću u manjim grupama i zbog toga ne isključuje mogućnost da imaju organizovanu putanju.

U grupama ih ima po troje-četvoro, kazao je on dodajući da ponekad među njima ima i žena i djece. Te grupe se kreću najčešće u rastojanju od pola kilometra, dodao je on.  Na području Kovača se pojavljuju u jutarnjim satima, ali i u suton, pa prema njegovim riječima, izgleda kao da ih neko u to vrijeme dovozi iz pravca Pljevalja.

Istakao je i da mještani strahuju za svoju imovinu, ali da je situacija takva kakva je i da joj se ne nazire kraj. Ova priča traje godinama unazad i ništa se ne mijenja, naveo je Laković.

Da mještani strahuju od migranata tvrdi i predsjednik Mjesne zajednice Potkovač Vasilije Drobnjak. Iako, kako ističe, na području ove zajednice nije bilovećih incidenata sa migrantima, plaše se da se ne pojave u većem broju.

On je kazao da se stanovništvo više plaši migranata nego vukova – kroz šalu je dodao Drobnjak i napomenuo je da je poslednji incident bio prilikom provale u seoski dom u Potkovaču.

Migranti u Pljevlja dolaze iz pravca Podgorice, a često pješače ili putuju autobusom. Potom se iz Pljevalja prebacuju do Boljanića a potom pješice preko planine Kovač prelaze granicu Crne Gore i Republike Srpske, nastavljajući put dalje prema zemljama Evropske unije.

Tokom zimskog perioda ih nije bilo jer izuzetno niske temperature i veliki snijeg onemogućavaju pješačenje preko planine, posebno kada se putuje noću.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor