Search
Close this search box.

Medojević: Vlada uvodi haos na tržište rada, a narod pozajmljuje za račune

Vlada Zdravka Krivokapića je postala generator osptrukcija i problema u poslovanju privatnog sektora, tvrdi predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Kako je kazao, sve se radi zarad jeftine socijalne demagogije i, kako navodi, “namjere da kroz razaranje javnih finansija i haosa na tržištu rada, dobiju neki politički poen za Krivu stranku”.

Naši najveći strukturni problemi su mala zaposlenost i rekordno nizak izvoz ( osam odsto BDP). Mi ništa ne proizvodimo niti prodajemo. Sve uvozimo i kupujemo. A imamo enormno visok dug. Pod DPS neoliberalnom ekonomskom politikom pojeli smo sami sebe. Živimo na tuđi račun. Pozjamljujemo da bi jeli i plaćali račune- tvrdi Medoejvić.

Dodaje da Vlada namjerno nije izvršila usvojeni budzet za 2021. godinu i vještački održava nizak deficit.

Kao posledica ove pogubne ekonomske politike raste dug države prema domaćim povjeriocima, širi se nelikvidnost u privredi. Posebno su ugrožena mala preduzeća koja rade na ivici rentabiliteta i u okruženju nelojalne konkurencije privilegovanih tajkunskih firmi- tvrdi on.

Ističe da deficit budzeta nije problem, ako se novac ulaže u produktivne projekte kojima se rešavaju najvažniji strukturni problemi ekonomije.

Ako se kreditira nabavka mašina i oprema za proizvodnju za izvoz, ako se podstiče proizvodnja hrane i supstituiše uvoz, subvencionise ugradnja foto-naponskih panela, izgradnja solarnih farmi, finansiraju perspektivni start-up, rešavaju komunalna pitanja opština, izgrađuje i unapređuje infrastruktura, podstiču inovacije, rešava pitanja siromaštva. Podrazumijeva se, naravno, da Vlada razumnom i racionalnom politikom drži pod kontrolom deficit– smatra Medojević.

Prema njegovim riječiam, Vlada svojom politikom snaži već preglomaznu administraciju, to jest one koji troše, a guši privatni sektor-one koji nešto rade i stvaraju i koji finansiraju sve druge.

– Jednostrano povećanje minimalnih zarada, bez pregovora sa udruženjima poslodavaca sa 250 na 450 eura uvešće u zonu nerentabilnosti veliki broj malih i sredniih preduzeća, posebno onih gdje ljudski rad čini najveću stavku u troškovima poslovanja. I bez ovog povećanja minimalne zarade, mala preduzeća u sektoru usluga su već ušla u zonu nerentabilnosti i gubitaka, a sad će se stanje dodatno pogoršati i može doći do gašenja radnih mjesta i povećanja sive ekonomije. Zaista rijetko bolesna kombinacija nekompetentosti, konfuzije i loše namjere- zaključio je Medojević.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor