Search
Close this search box.

Medojević: Objavljivanje SKY komunikacije otvorilo pitanje uticaja narko kartela na Vladu

Za nas ne postoje “naši” i “njihovi” klanovi. Svi oni koji se bave kriminalom, truju djecu bile gdje drogom, za PzP su legitimne mete istraga, navode oni

Predsjednik PzP Nebojša Medojević kaže da je dostavljanja transkripta komunikacije crnogorskih narkokartela, preko kriptovanih telefona i SKY ECC aplikacije, osim dokaza o vršenju teških krivičnih djela, otvorilo i jedno od najboljih pitanja nacionalne bezbjednosti- politički uticaj narko kartela na političke partije, Vladu, premijera, ministre, čelne ljude u policiji, ANB, tužilaštvu i sudovima.

-Plan reformi u sektoru bezbjednosti mora kao svoj prioritet istaći urgentnu potrebu prekidanja tih veza, čišćenje državnih organa od vojnika i plaćenika narkokartela i uspostavljanje novog zakonodavstva i procedura za rano otkrivanje, upozoravanje i djelovanje službi bezbjednosti u slučaju rizika od uticaja narkokartela na neke ključne ljude u organima vlasti. Situacija gdje koordinator službi bezbjednosti i zamjenik Premijera uspostavlja odnose i komunikaciju sa jednim narkokartelom, u tu komunikaciju uvlači svoje saradnike na važnim pozicijama u Vladi i upravi carina i prihoda, dobija od narkokartela kriptovane telefone sa SKY ECC aplikacijama sa šifrovanom privatnom grupom korisnika i vrši komunikaciju sa njima.m navodi Medojević.

Dodaje da u svakoj demokratskoj državi takav zvaničnik bi odmah, nakon pojavljivanja u javnosti kredibilnih i tačnih informacija i svog priznanja da je imao kriptovane telefone sa SKY ECC aplikacijom, bio smijenjen.

-S druge strane, činjenica da koordinator svih službi bezbjednosti uspostavlja nelegitmne i zabranjene kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima, dužnost ANB je da upozori državnog funkcionera o ugrožavanju sistema nacionalne bezbjednosti i upozori ga te kontakte mora prekinuti, a o prethodnim kontaktima napisati detaljan izvještaj. Kontraobavještajna funkcija ANB je u potpunosti zakazala, što je posledica kontaminacije kriminalom i same ANB, pa onda ona nije u stanju da obavlja svoju funkciju. S toga je čišćenje ANB od kompromitovanih sluzbenika i provjera poligrafom i drugim istražnim radnjama na kontakte sa narkokartelima i okolnosti proraštaja njihove imovine, prva mjera koju treba uraditi ODMAH- pojašnjava Medojević.

On smatra da kontarobavještajne zaštite državnih funkcionera od kontakata sa narkokartelom treba značajno unaprijediti, jer je ta funkcija namjerno zanemarivana i stavljana u drugi plan..

-Svaki državni funkcioner koji obavlja dužnosti u sektoru bezbjednosti, ali i svi drugi državni i lokalni funkcioneri moraju prijaviti svoje kontakte sa bezbjednosno-interesantim licima i o njima se moraju voditi previzne evidencijemjene i dodaje. Crna Gora je mala država i teško je potpuno izbjeći kontakte sa rođacima, prijateljima, kumovima koji su sa one strane zakona, ali se hitno mora urediti sistem mjera i procedura koji će te kontakte učiniti neopasnim po sistem vlasti i nacionalnu bezbjednost- naglašava Medojević.

Medojević  navodi, od osnivanja ima nultu stopu tolerancije na organizovani kriminal i korupciju.

-Za nas ne postoje “naši” i “njihovi” klanovi. Svi oni koji se bave kriminalom, truju djecu bile gdje drogom, za PzP su legitimne mete istraga i rada svih državnih organa. Imajući u vidu raširenost i intenzitet djelovanja narkokartela i njihovo izraženo interesovanje za političke procese, rezultate izbora, imenovanja u policiji, tužilaštvu i sudovima i druge segmente državnih politika, svi političari, političke partije koji imaju bilo kakve kontakte sa narko-klanovima ne mogu biti naši partneri- poručuje Medojević.

Dodaje:”Zbog svoje organske strukturne povezanosti sa narkokartelima, DPS je izgubio karakteristike političke stranke, već djeluje kao političko krilo mafije”.

.Neoprezno, neodgovorno, šarlantansko ponašanje Dritana Abazovića i njegova direktna ili indirektna komunikacija sa jednim narko kartelom ga diskvalifikuje za bilo kakvu javnu funkciju, a posebno u sektoru bezbjednosti. Njegovi kontakti sa narkokartelom otvaraju veoma važno pitanje: ” Da li Abazović insistira na monopole u sektoru bezbjednosti , zato što je zabrinut da će neko drugi pronaći nešto oko njegove uloge u švercu cigareta i kokaina?” Radikalne reforme u ovom sektoru su urgenta potreba jer je sistem kompromitovan i kriminalizovan i kao takav neupotrebljiv u borbi protiv kriminala i korupcije i izgradnji sistema nacionalne bezbjednosti- nVODI mEDOJEVIĆ.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor