Medojević: Đurović da inicira sastanak lidera parlamentarnih stranaka

Predsjednika PzP-a Nebojša Medojević uputio je Otvoreno pismo Predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović.

Predmet otvorenog pisma, kako je naveo, je Inicijativa za iniciranje parlamentarnog dijaloga za deblokiranje institucija i političkih procesa, čiji sadržaj prenosimo integralno.

“Predsjednice Đurović, koristim ovu priliku da Vas pozovem da, u primjerenom roku, inicirate sastanak lidera parlamentarnih stranaka sa ciljem otvaranja dijaloga o pronalaženju mirnog i demokratskog rešenja duboke političke krize koja je paralisala institucije i blokirala političke procese u zemlji.

Imajući u vidu, da je formiranje 42. i 43. Vlade suprotno izbornoj volji građana i uobičajenim demokratskim principima, imalo izrazito negativne posledice po stabilnost demokratije i institucija i ekonomski razvoj zemlje, cijenim da su se stekli svi politički uslovi da se u Skupštini Crne Gore otvori dijalog između parlamentarnih stranaka, sa ciljem postizanja najšireg mogućeg konsenzusa oko rješenja ove krize koja prijeti destabilizaciji zemlje i zaustavljanju refromskih i integracionih procesa.

S obzirom na to da se ovakve krize legitimiteta najvažnijih institucija političkog sistema mogu demokratski i mirno riješiti isključivo na fer i poštenim izborima, dijalog bi se trebao voditi o preduslovima, vremenu održavanja, spajanja sa predsjedničkim izborima, i pripremi tih izbora i deblokadi rada Ustavnog suda, tužilaštva i pravsuđa, izborom VDT, sudija Ustavnog suda i kompletiranjem Sudskog savjeta.

Kriza povjerenja između parlamenarnih stranaka, sigurno će biti velika prepreka za pokretanje ovog dijaloga, ali cijenim da lideri parlamentarnih stranaka, moraju u uslovima teške političke i institucionalne krize pokazati odgovornost za kanalisanje poltičkih procesa u pravcu snaženja demokratije i posvećenosti opštem dobru naših građana i države Crne Gore”.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor