Search
Close this search box.

Maske će čekati birače na glasačkom mjestu

“Državna izborna komisija je u cilju epidemiološke zaštite biračkih mjesta dostavila potrebne količine lične zaštitne opreme za sve učesnike izbornog procesa, kao i potrebne količine dezinfekcionih sredstva za sva biračka mjesta, a na osnovu preporuka dobijenih od strane Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore.”

Vlada Crne Gore obavezala je Apoteke Crne Gore “Montefarm” da obezbijedi 500.000 komada zaštitnih maski, 10.000 komada zaštitnih rukavica i 12.000 komada zaštitnih jednokratnih mantila Upravi za imovinu, za potrebe biračkih mjesta.

Uprava za imovinu je zadužena da za potrebe biračkih mjesta obezbijedi ličnu zaštitnu opremu, sredstva za dezinfekciju ruku i površina, sredstva za higijenu i ambalažu za sakupljanje i odlaganje medicinskog otpada.

“Vlada Crne Gore je u četvrtak, 20. avgusta 2020. godine, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, usvojila Informaciju o potrebi obezbjeđivanja lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za sve učesnike izbornog procesa u cilju epidemiološke zaštite biračkih mjesta. Državna izborna komisija je u cilju epidemiološke zaštite biračkih mjesta dostavila potrebne količine lične zaštitne opreme za sve učesnike izbornog procesa, kao i potrebne količine dezinfekcionih sredstva za sva biračka mjesta, a na osnovu preporuka dobijenih od strane Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore”, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

U Informaciji se navodi da su prilikom definisanja neophodne količine lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava korišćeni podaci o broju lica upisanih u birački spisak i broju biračkih mjesta, te broju članova biračkih odbora i njihovih zamjenika, kao i o broju opunomoćenih predstavnika i akreditovanih posmatrača na biračkim mjestima.

“Takođe, uzeta je u obzir i procjena broja birača koji će glasati putem pisama, kao i procjena broja crnogorskih državljana koji se nalaze u samoizolaciji. Vrsta potrebne lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava određena je u skladu sa Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, pripremljenim od strane Državne izborne komisije, poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, Instituta za javno zdravlje i naredbi Ministarstva zdravlja koje obavezuju sve građane Crne Gore”.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor