Marković: Plan je da do kraja godine ubijedimo EK da dozvoli zatvaranje poglavlja

Ambasador Crne Gore u EU Petar Marković kazao je da je plan da do kraja godine, Crna Gora ubijedi Evropsku komsiju da treba da dozvoli našoj zemlji da ide dalje u zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja. Marković je, u razgovoru za Al Džaziru tokom sjednice Savjeta EU u Briselu, kazao da je od 2012. od kada Crna Gora pregovara sa EU, do danas, naša zemlja ostvarila dosta toga, ali da prepreke i dalje postoje.

“Od 2012. do danas, Crna Gora došla je do tačke kada je otvorila sva pregovaračka poglavlja, i jedina je zemlja koja je zatvorila tri. Imamo prepreka na ovom putu, ali radimo brzo na prevazilaženju tih prepreka. Naš plan je da do kraja godine, ubijedimo Evropsku komisiju da treba da nam dozvole da idemo dalje u zatvaranje poglavlja“, rekao je Marković.

Upitan zašto pregovori sa EU traju tako dugo, ambasador je kazao da je evropeizacija dug proces,koji podrazumijeva implementiranje preporuka, koje dovode to toga da postanete prava EU članica, poput onih koje su danas u savezu.

Marković je istakao i da je Crna Gora predvodnik u ovom procesu, te da je dobro da se evropski lideri više sastaju sa zapadnobalkanskim predstavnicima vlasti.

“Dobro je što imamo obnovljeno interesovanje ze proces proširenja, ali osim toga što radimo sada u Briselu, treba da se takođe prepioznaju i da se pomogne onima koji su lideri u procesu da postanu punopravne članice jer možemo cijeniti samo ubrzanje na osnovu onih koji zaista pređu ciljnu liniju a Crne Gora je idealan kandidat za to“, rekao je Marković.

Kada je u pitanju podrška članstvu u EU, Marković je naveo da je u našoj zemlji ta podrška izuzetno visoka, te da građani Crne Gore žele da vide Crnu Goru kao prvu sledeću članicu EU.

“Želimo da pomognemo EU da opet bude savez sa 28 članica, naši građani neće odustati“, ističe Marković.

Govoreći o odluci da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU, Marković je rekao da je to dobra odluka za ove zemlje, te da stoje uz njih, ali je pozvao Komisiju da i ostalim zemljama da priliku.

“Bosna i Hercegovina bi takođe trebalo da dobije status kandidata, ili Kosovo viznu liberalizaciju, ili da se konačno otključa proces za Albaniju i Sjevernu Makedoniju“- zaključio je Marković.

izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor