Search
Close this search box.

Marija Perović predsjednica internacionalnog žirija TIFF-a

Rediteljka Marija Perović predsjednica je internacionalnog žirija za dugometražni igrani film na 16. Međunarodnom filmskom festivalu u Tirani (TIFF) –  najznačajnijem kinematografskom događaju koji se održava u Albaniji.

Pored Marije Perović, žiri za najbolji igrani film čine Besnik Krapi, producent sa Kosova koji je nedavno završio svoj prvi igrani film “Field of Blackbirds”, a trenutno radi na svom drugom ostvarenju i Andrea Wink iz Njemačke, direktorica filmskog festivala Exground Filmfest koji je suosnovala 1990. godine.

TIFF traje od 2. do 9. novembra. Ne samo zato što je najstariji  filmski festival, značajan je I   zbog najvećeg broj aplikacija, kvaliteta odabranih filmova, bogatog programa, i premijera internacionalnih  filmova u Albaniji.

Iz svih navedenih razloga, nakon prijavljivanja, TIFF se kvalifikovao za Akademiju umjetnosti i nauka SAD, a pobjednik u kategoriji Najbolji kratkometražni igrani film / Animacija biće na listi filmova koji će se takmičiti za nagradu Oskar u ovoj kategoriji.

Ova vijest privukla je pažnju reditelja i producenata i značajno povećala broj aplikacija, na rekordnih 4000 filmova. Odbor za međunarodnu selekciju predložio je 128 filmova koji se takmiče u kategorijama: igrani dugometražni, EYE on TIFF (debitantski igrani film), kratki igrani, animacija, studentski i video eksperimentalni, dokumentarni, kao i balkanska i albanska konkurencija.

TIFF nudi i bogat i specijalan program od 127 filmova. Takođe,  tu su i Specijalne projekcije, premijere filmova koji trenutno cirkulišu svijetom i Evropom poput: “Ne brini, neće daleko pješke” Gasa Van Santa, “Suspiria” Luke Guadanjinoa, “Kuća koju je sagradio Džek” Larsa fon.

Izvor:Portal analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor