Majka zlostavljane djevojčice poručuje da djecu niko ne štiti

Nakon oslobođajuće presude Višeg suda u Bijelom Polju, 80-godišnjem Mojkovčaninu koji je optužen za nedozvoljene polne radnje nad sedmogodišnjom djevojčicom, njeni roditelji su ogorčeni. Kažu da je na taj način poslata poruka da djecu niko ne štiti, čak ni kada se dese, kako kažu, ovakva zlodjela.

     Ilustracija

Slučaj da je starac, inače komšija i rođak porodice žrtve, seksualno zlostavljao sedmogodišnju djevojčicu prijavljen je u junu prošle godine, kada je dijete to ispričalo roditeljima.

Gotovo godinu kasnije Viši sud u Bijelom Polju za 80-godišnjeg M.V. donio je oslobađajuću presudu.

Roditelji djevojčice su u nevjerici.

„Ne znam pravo da vam kažem, ljuta sam, tužna sam, osjećam se kao majka nemoćno, ne mogu dijete svoje da zaštitim od stvari koje se dešavaju. Dijete koje sada ima osam godina ne može da izađe iz kuće, a taj što je to napravio šeta slobodno“, kaže majka djevojčice.

U postupku koji je trajao godinu, djevojčica je ispitivana čak pet puta, iako je preporuka da to bude samo jednom, kažu u Udruženju „Roditelji“.

„Prvi put su kazali da nije radio aparat koji je to snimio, onda je Više državno tužilaštvo ispitalo drugi put, a onda je sudstvo odlučilo da im je potrebno još jedno ispitivanje djeteta“. Porodici niko nije pružio podršku, a bila im je potrebna, tom djetetu niko nije pružio pomoć. Mi se sada suočavamo sa tim da nema dovoljno dokaza, pa se ja pitam šta je dokaz, šta može biti dokaz ovakvoj priči“, kaže Žunjić.

Na osnovu čega je donesena oslobođajuća presuda pitali smo bjelopoljski Viši sud. Rečeno nam je da ne mogu iznositi detalje slučaja u kojem je oštećena maloljetna osoba.

„U konkretnom slučaju Vijeće je donijelo oslobađajuću presudu, jer nije dokazano da je M.V. učinio krivično djelo, koje mu optužba stavlja na teret, prihvatajući odbranu okrivljenog koji negira izvršenje krivičnog djela, a koji navodi nijesu obezvrijeđeni tokom postupka“, objasnila je Aida Destanović, predstavnica Višeg suda u Bijelom Polju.

Na osnovu ličnog iskustva, majka djevojčice smatra da je oslobađajuća presuda poruka da djecu niko ne štiti, čak i u ovakvim situacijama.

„Bilo ko ko prolazi kroz slične situacije kako će da vjeruje u zakon, u sudstvo, kako će da vjeruje neko sjutra. Oni su ga pustili iz istrage, jer navodno ne može da ponovi krivično djelo. Odakle oni znaju može li? Kako ne može, radio je to, kako ne može, stvarno ne razumijem“, kaže razočarana majka.

Pravo na žalbu, mogućnost je koja preostaje roditeljima i tužilaštvu. Majka kaže da će tražiti izuzeće sudije koji je donio oslobađajuću presudu. Iako su razočarani u sistem poručuju da neće odustati.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor