Lazović: Demokrate nastavljaju sječu naših kadrova

To je samo nastavak političkog obračuna, a kulminacija slijedi za mjesec- dva kada, shodno koalicionom sporazumu, treba da dođe do smjene predsjednika SO Maje Mršulje (DSS) i kada će, pretpostavljam, opet da nas bojkotuju, kazao je Slobodan Lazović

Iza odluke o odlaganju nastavka sjednice Skupštine opštine, koja je bilo zakazana za juče, krije se politički obračun Demokratske Crne Gore (Demokrate) sa kadrovima koalicije „Za budućnost Kotora“ (ZBK), smatra odbornik Pokreta za promjene (PzP) Slobodan Lazović.

Odlaganju je, naime, 9. avgusta prethodilo neusvajanje izvještaja o radu i finansijskog izvještaja JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ za 2021. i plana rada te ustanove za ovu godinu od strane Odbora za društvene djelatnosti, a čija dokumenta su bila na dnevnom redu sjednice.

Od pet članova sjednici odbora prisustvovala su tri: Vesna Antović (predsjednica), Marija Bernard iz redova Demokrata, kao i Ilija Mlinarević iz DPS-a.

Lazović podsjeća da je SO nedavno sa dužnosti direktora Vodovoda smijenila Lazara Kordića, koji je na toj funkciji bio na predlog DNP-a (dio koalicije ZBK).

Napominje da je u Odboru direktora tog javnog preduzeća došlo do novih okolnosti, odnosno da umjesto ZBK koja je imala većinu, sada je imaju Demokrate, a takva situacija je i u Kulturnom centru.

– Na koji način su Demokrate to uspjele, o tome možemo da nagađamo, kaže on.

Poručuje da odlaganje zasijedanja doživljava kao vrstu revanšizma i političkog obračuna sa kadrom koalicije ZBK.

– To za krajnji cilj ima uskraćivanje povjerenja Vladimiru Bujišiću (NSD) s obzirom na to da je on još uvijek vršilac dužnosti direktora KC-a. To je samo nastavak političkog obračuna, a kulminacija slijedi za mjesec- dva kada, shodno koalicionom sporazumu, treba da dođe do smjene predsjednika SO Maje Mršulje (DSS) i kada će, pretpostavljam, opet da nas bojkotuju. Naime, koalicioni sporazum je takav da smo izabrali rotacionog predsjednika SO. Dakle, prve dvije godine je Mršulja, a druge dvije bi trebalo da budem ja, izjavio je Lazović za „Dan“.

Jokić: To su neistine

U Demokratskoj Crnoj Gori navode da Lazovićeve tvrdnje apsolutno ne odgovaraju istini.

–To apsolutno nije istina. Sjednica nije odložena na zahtjev DCG, niti na moj zahtjev. U pitanju je dogovor s kolegijuma predsjednice Skupštine, a zbog spriječenosti dijela zainteresovanih odbornika, kao i zbog aktuelne situacije. Ponavljam, navodi o kojima ste me obavijestili naprosto ne odgovaraju istini i činjenicama, saopštio je predsjednik opštine i kotorskih Demokrata Vladimir Jokić u SMS poruci dostavljenoj „Danu“.

Navodeći da njega i kolegu iz NSD ne pozivaju na sastanke, poručuje da bi, ukoliko nisu dio skupštinske većine, neko to trebalo da saopšti.

– Da vidimo da li je napravljen novi koalicioni sporazum i ko sada čini skupštinsku većinu. Dobio sam informaciju da je razlog odlaganja tragedija na Cetinju, ali ko će to da proguta kada državni parlament zasijeda, rekao je Lazović.

DPS: Pokušaj smjene direktora KC

U opozicionom DPS-u kažu da je po svemu sudeći glavni razlog odlaganja sjednice neslaganje unutar skupštinske većine oko usvajanja izvještaja KC za 2021. i programa rada za 2022.

– Na odboru izvještaj nije prošao glasovima članova vladajuće većine. Naša pretpostavka je da je razlog odlaganja sjednice pokušaj obezbjeđivanja većine za izvještaj o radu ili smjena direktora KC-a, izjavio je za „Dan“ predsjednik Kluba odbornika DPS-a Željko Avramović.

Sječa kadrova koalicije „Za budućnost Kotora“, kako navodi, nastavljena je nedavnom smjenom načelnika Komunalne inspekcije Mira Anđelića.

– On je smijenjen pod izgovorom da nema potrebnu stručnu spremu i sada je pomoćnik načelnika. Podsjećam da je u Odbor direktora „Luke Kotor“, protivno našoj volji, izabrana Desa Ilić na predlog UCG, umjesto Ivice Kordića kojeg je podržavalo pet partija unutar ZBK. Ali, oni su išli silom, imaju većinu u parlamentu i nadglasali su nas. To je ta vrsta političkog obračuna i samovolja, a ovo sa KC-om je, sumnjam, samo nastavak, konstatuje Lazović.

Za razlog odlaganja sjednice pitali smo i predsjednicu SO Maju Mršulju koja je rekla da „ne bi ulazila u detalje“.

– Meni je najbitnije da je čitav kolegijum s tim bio saglasan, kratko nam je juče u telefonskom razgovoru saopštila Mršulja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor