Search
Close this search box.

Kurti odbio poziv za Otvoreni Balkan

Premijer Kosova Aljbin Kurti odbio je poziv premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog da učestvuje u regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, koja će biti održana u Ohridu 7. i 8. juna.

Foto: Guliver Foto: Guliver

Kurti je, u pismu upućenom Kovačevskom, poručio da je Kosovo posvećeno Berlinskom procesu.

On je ocijenio da Kosovo i Sjeverna Makedonija treba da sarađuju kako bi spriječili Srbiju da promoviše ruske i kineske interese u zemljama regiona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“U našem je interesu da radimo zajedno kako bismo spriječili Srbiju da promoviše svoje ruske i kineske interese u našem regionu, dok stalno negira nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i blokira jednake mogućnosti za građane Kosova”, napisao je Kurti.

Crnogorski premijer Dritan Abazović najavio je da će prisustvovati samitu u Ohridu.

Berlinski proces je inicijativa nekoliko država članica Evropske unije (EU), na čelu sa Njemačkom, koja ima za cilj da poveća saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, promoviše regionalnu saradnju i evropsku perspektivu regiona.

Sa druge strane, Otvoreni Balkan je inicijativa koju su pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, sa ciljem stvaranja zajedničkog političkog i ekonomskog prostora.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor