Krivokapić na NATO Samitu u Madridu

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvovaće na sastanku šefova država i vlada zemalja članica NATO-a, uz učešće ministara vanjskih poslova i odbrane, koji se održava od 28. do 30. juna u Madridu.

ascg.me
ascg.me

Na Samitu će, kako se navodi, osim lidera zemalja članica NATO-a, učestvovati i šefovi država i vlada Gruzije, Ukrajine, Finske, Švedske, Japana, Australije, Novog Zelanda i Republike Koreje, kao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

– Ključne teme biće politika odvraćanja i odbrane, te odnosi sa Ruskom Fedracijom u svijetlu agresije te zemlje na Ukrajinu, kao i jačanje partnerstva sa EU i Indo-pacifičkim državama – dodaje se u saopštenju.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a diskutovaće o južnom krilu Alijanse koju čini Sjever afričkog kontinenta, kao i Bliski istok. U tom kontekstu, šef crnogorske diplomatije Krivokapić istaći će značaj doprinosa Alijanse i saveznica suprotstavljanju raznorodnim prijetnjama demokratiji i zapadnom sistemu vrijednosti.

Samit će biti prilika da se predstave konkretni doprinosi Crne Gore aktuelnim politikama, misijama i operacijama NATO-a u okviru prvih pet godina članstva naše zemlje u Alijansi, zaključeno je u saopštenju MVP.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor