Kotarac : Turisti iz Srbije spasili sezonu u Budvi

Turisti iz Srbije tradicionalno su i ove godine bili najbrojniji gosti u Budvi, dok se, s druge strane, osjetio značajan nedostatak turista iz Rusije i Ukrajine, kazala je za ADRIA TV Tijana Kotarac iz Turističke organizacije Budva.

Kotarac je istakla da Budvu očekuje i dobra postsezona. Sezonom u Budvi su zadovoljni, ističe Kotarac, pri čemu napominje da se u svakom slučaju osjetio nedostatak tržišta prije svega Rusije, ali i Ukrajine.

“Pa do sada možemo reći da smo zadovoljni, iako ponavljam još jednom da za sada imamo podatke zvanične koji se odnose na kolektivni smještaj, tj na boravak gostiju u hotelima na prvih šest mjeseci, ostvareno je više od 500.000 noćenja. U hotelima su bili najbrojniji gosti iz Srbije i trenutno su najbrojniji gosti iz Srbije. U privatnom smještaju su dominirali gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije i Ukrajine, koji su činili oko 75 odsto od ukupnog turističkog prometa. Ukoliko slušamo Ministarstvo turizma ovih poslednjih dana čujemo da je na nivou cijele Crne Gore sezona bila uspješna. Taj početak jula do sredine jula kada je bio evidentiran pad broja gostiju nije nešto što se nije dešavalo ni prethodnih godina ili decenija, ali u svakom slučaju osjetio se nedostatak tržišta Rusije prije svega ali i nedostatak gostiju sa tržišta Ukrajine”, kazala je ona.

Kotarac kaže da Budvu očekuje dobra postsezona, i da će hotelijeri u septembru i oktobru sniziti cijene kako bi ih prilagodili brojnim manifestacijama koje organizuje turistička organizacija Budva.

“Kad je u pitanju postsezona, na osnovu informacija koje imamo od naših hotelijera očekuje nas dobra postsezona, iako je još uvijek rano imati sasvim precizne najave, s obzirom na to da ni ove godine kao ni prethodne nisu bile prisutne first minutes rezervacije već naprotiv, rezervacije u poslednjem trenutku. Naši hotelijeri su se potrudili da snize cijene u septembru i oktobru za 30 i više odsto, i da ih prilagode našim manifestacijama u organizaciji TO Budva, oko Petrovačke noći imamo specijalne aranžamane to je 3. septembra kao i specijalni aranžamni u hotelima povodom dana Širuna koji će se održati 8. oktobra. Upravo tim povodom i u Beogradu je TO Budva organizovala promociju jednog objedinjenog flajera sa svim budvanskim cijenama u hotelima i promociju budvanskih manifestacija pokušavajući na taj način da prenese gostima Beograda i građanima Beograda koliko lijepa može biti postsezona i kraj ljeta na budvanskoj rivijeri”, zaključila je Kotarac.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkoj vladi, Goran Đurović, ocijenio je danas da je turistička sezona vrlo uspješna, i dodao da je Crna Gora blizu prihoda od milijardu eura. Đurović je kazao da u Crnoj Gori trenutno boravi 144 hiljade turista, od kojih 36 hiljada boravi u hotelskom smještaju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor