Kome odgovara da građani Zete ne glasaju u Podgorici?

Takozvani „zakoni o Zeti“ doveli su i do promjene podgoričke izborne jedinica usred izbornog procesa. Na to su ukazali iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), i pozvali predsjednika države da vrati zakone na ponovno odlučivanje. TVCG podsjeća na rezultate posljednjih parlamentarnih izbora održanih u Podgorici odnosno Zeti. Brojke pokazuju kome odgovara da građani Zete ne glasaju u glavnom gradu.

Prema posljednjim podacima MUP-a u Podgorici je 142.824 birača, a u Golubovcima pravo glasa ima oko 12,5 hiljada.

Zahvaljujući izglasavanju takozvanih „Zetskih zakona“, stanovici Zete neće moći da glasaju na narednim podgoričkim izborima.

Time je otvoreno pitanje kojim partijama ta odluka ide na ruku? Sudeći prema rezultatima Parlamentarnih izbora 2020. trenutno stanje ide u korist Demokratskoj partiji socijalista ali i GP URA. Na tim izborima koalicije oko DF-a i Demokrata u Zeti su osvojile gotovo 6,5 hiljada glasova, a stranka Mila Đukanovića 3.120. Ako bi odnos snaga bio isti i na narednim izborima u Glavnom gradu, Front i Demokratska Crna Gora izgubili bi oko 10% birača, a DPS 7. URA bi imala oko 3% manje.

Posljednji Parlamentarni izbori na kojima su glasali Zećani, pokazuju da se u toj tada Gradskoj opštini, nijesu proslavili SD, Bošnjačka stranka, HGI, HRS, SDP, Albanska koalicija i Albanska lista.

Svi zajedno, ukupno su osvojili 477 glasova od oko 9 hiljada koliko ih je glasalo u Glavnom gradu.

Da se usvajanjem Zakona o opštini Zeta izvodi opasna izborna manipulacija, upozorili su iz Centra za demokratsku tranziciju. Kažu da se podgorička izborna jedinica mijenja u sred izbornog procesa, te da partije nastavljaju s podrivanjem demokratije. Zato pozivaju predsjendika države Mila Đukanovića da zakone vrati na ponovno odlučivanje.

I profesor Đorđije Blažić ocijenio je za Radio Crne Gore da je na djelu kršenje demokratije, koje s ene dešava slučajno pred izbore.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor