Kolašin – ime crnogorskog razvoja i dostojanstva

Prioritet u budućem vremenu mora biti kvalitet života građana koji 365 dana žive u našem gradu. Mi koji smo ostali ovdje, naši preduzetnici koji se bore da opstanu, kulturni radnici, sportisti, turistički preduzetnici, mladi moraju biti u fokusu razvojnih projekata lokalne uprave – istakao je Milan Đukić, predsjednik SO Kolašin

Ponovo smo na prekretnici, živimo vrijeme koje traži nove bastadure. Spremne da na slobodarskim tekovinama evropskih i civilizacijskih vrijednosti zapale luču dugo očekivanog razvoja kolašinskog kraja. Praveći otklon od prakse koja je zanemarivala javni interes Kolašinaca i Kolašinki, bijemo bitku za građane, turiste, investitore, za otvoren, moderan i urban grad – istakla je Marta Šćepanović na svečanoj sjednici povodom 28. avgusta, Dana opštine. Sjednici su, između ostalih, prisustvovali Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bar, Petar Smolović, predsjednik Opštine Bijelo Polje, Ivan Ašanin, potpredsjednik Opštine Mojkovac…

Šćepanović je istakla da je točak kolašinskog razvoja nezaustavljivo pokrenut. Treba da svi budemo u funkciji razvoja, a ne da mu zabijamo klipove iz raznih političkih, uskostranačkih i populističkih razloga. Kolašin mora da nam je na prvom mjestu.

– Fokusiraćemo se na komunalnu inrastrukturu, a prije svega na vodosnabdijevanje. U toku je tenderska procedura za rekonstrukciju postojećeg vodovoda i stavljanje u funkciju rezervoara Dulovine čime će se za 60 odsto povećati kapacitet postojećeg vodovoda. Projekat Ulice Boška Rašovića nam je prioritet, a kod EU apliciramo za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacije. Izmjene PUP-a, koje su u nadležnosti Vlade, riješiće probleme objekata od opšteg interesa kao što je autobuska stanica i gradska pijaca za koju postojii interesovanje investitora. Finansijski i organizaciono preko JU Centar za kulturu smo pomogli nikad raznovrsnije i kvalitetnije kulturno ljeto. Auto-put je dao snažan zamajac turističkoj privredi, ali i poljoprivredi i novim radnim mjestima. Tom magistralom ćemo nadomjestiti nepravedno višedecenijsko zaostajanje naše opštine i spremno dočekati sve veće interesovanje investitora – kazala je Marta Šćepanović, predsjednica Opštine Kolašin.

Marta Šćepanović

Milan Đukić, predsjednik Skupštine opštine, izrazio je očekivanja od državnih organa da zaštite najveću turističku vrijednost Kolašina – planinski prostor, njegov pejzaž i biodiverzitet.

– Svjedoci smo betonizacije i urbanizacije planinskog prostora, divlje gradnje, koja poprima zabrinjavajuće razmjere na Bjelasici, Komovima, Kapetanovom jezeru. Prioritet u budućem vremenu mora bita kvalitet života građana koji 365 dana žive u Kolašinu. Mi koji smo ostali ovdje, naši preduzetnici koji se bore da opstanu, sportisti, kulturni radnici, turistički poslenici, mladi – moraju biti u fokusu razvojnih projekata lokalne uprave. Ako smo uspjeli da obezbijedimo domaćinstvo MOSI-ja 2023. godine, ne smijemo se uplašiti velike obaveze pa je zato pred organima izvršne vlasti kratak, ali dinamičan period da se uradi sve kako bi se spremno dočekala najveća amaterska smotra sporta na Balkanu. Ovo je prilika da se zahvalim kolašinskim preduzetnicima koji uvijek pronađu snage da pomognu sportska i kulturna dešavanja i humanitarne akcije. Na isteku našeg mandata, moram da naglasim istorijsko političko dostignuće ove lokalne uprave u odnosu na sve prethodne. Pošteđeli smo Kolašin i njegove građane političkog revanšizma, nacionalnih i partijskih podjela i tenzija, a građani su nam svjedoci da smo u tome uspjeli – poručio je Milan Đukić,predsjednik SO Kolašin.

Na svečanoj sjednici su uručene i opštinske nagrade – Plaketu opštine su dobili Miodrag Džim Brković, Milan Mikan Medenica i Služba zaštite i spašavanja. Anđela Vlahović i Jovana Grujić dobile su nagradu za najbolje učenice završnog razreda srednje škole. Najbolja učenica završnog razreda osnovne škole je Aleksandra Rovčanin, a Škole za osnovno muzičko obrazovanje Helena Vuković. Najbolja mlada sportistkinja je Katarina Đukić iz Karate kluba Gorštak. U kulturno- umjetničkom programu učestvovali su učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje, gitaristkinja Nađa Grdinić, pjesnik Nikola Šćepanović i pjevačka grupa „Đude“.

Pamtiću 9. jun

Taj dan pamtim po svim riječima koje sam izgovorila za ovom govornicom dok sam preuzimala odgovornost za upravljanje Kolašinom, gradom koji više ne može da čeka.

– Za svega dva i po mjeseca, sa svojim saradnicima i gradskim službama, u saradnji sa građanima, sproveli smo niz aktivnosti kojima smo pravi servis građanima. Naslijeđena finansijska i organizaciona konsolidacija od mojih prethodnika pomogla nam je da nastavimo putem profesionalne, odgovorne i ka građanima okrenute lokalne vlasti. Uveli smo Građanski sat da građane uključimo u prepoznavanje i rješavanje problema. Obezbijedili smo prenos jednica SO putem Jutjub kanala. Uvodimo „Sistem 48“ gdje će građani mobilnim telefonom prijavljivati probleme, uljepšavamo i uređujemo grad, uklanjamo stare i napuštene objekte. Uz pomoć partnerskih donacija zamijenili smo dotrajali gradski mobilijar. Dječje igralište je premješteno u park hotela ,,Bjanke“ gdje je i opremljena moderna teretana na otvorenom. Sva naša naselja imaće zone za šetnju, odmor, mobilijare. Branimo „Kuću Marića“ i uređujemo dvorište iza zgrade Doma penzionera. Do izgradnje podzemnog parkinga, obezbijedili smo tri privremena u centru, a priprema se i javni poziv za projekat parkinga montažno-demontažnog tipa – istakla je Marta Šćepanović.

Gosti i domaćini dok se sluša himna

Đe su sredstva ekonomskog državljanstva

– Od vlade očekujemo odluku o kriterijumima za raspodjelu sredstava iz Fonda ekonomskog državljanstva kako bismo mogli da planiramo realizaciju ključnih projekata iz kapitalnog budžeta. Finansijski smo stabilni, ali ima prostora za povećanje prihoda. Program „Evropa sad“ je smanjio prihod opština kao i pripadajuća sredstva iz Egalizacionog fonda – kazala je Marta Šćepanović.

„Tranzicioni kapital“ i „crtanje“ planova

– Ubrzani razvoj i brojne šanse dovele su naš Kolašin na prekretnicu. Građevinski bum i sve negativne posljedice sadašnjih urbanističkih planova koji su kreirani van Kolašina, već sada negativno utiču na svakodnevni život građana. U javnosti raste podrška našoj inicijativi da se ti planovi što prije unaprijede kako bi se zaustavilo narušavanje fizionomije i ambijentalnih vrijednosti jednog od najljepših gradova na sjeveru. Budući prostorni planovi i strategije razvoja moraju se donositi uz sve veće učešće građana Kolašina. Nikada više „tranzicioni kapital“ neće moći da „crta“ planove u Kolašinu,već će morati da stanu u red sa građanima i javnim interesom – istakao je Đukić.

izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor