Search
Close this search box.

Kinoteka u svakom gradu

Kinoteku ne treba shvatati samo kao čuvara umjetničkih i dokumentarnih filmskih ostvarenja, već i društvenog sjećanja, pa tako i svega što je snimljeno filmskom, a u novije vrijeme i televizijskom kamerom – kaže Bjelanović.

Projekat Crnogorske kinoteke “Kinoteka u svakom gradu”, koji je direktor ove javne ustanove Goran Bjelanović najavljivao “Danu” početkom godine, zaživio je prekjuče potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Opštinom Herceg Novi. Koordinator aktivnosti na lokalnom nivou biće novski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje. Sporazum o saradnji potpisali su Bjelanović i Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi.

Herceg Novi je prvi grad čiji su čelnici imali sluha i potpisali sporazum, kaže direktor Kinoteke. Slično razumijevanje pokazali su i ljudi koji rukovode Nikšićem, Tivtom, i još nekih gradova u Crnoj Gori, ali, zasad još nije došlo do potpisivanja sporazuma o saradnji koji bi omogućio realizaciju projekta “Kinoteka u svakom gradu”.

Značaj projekta može se shvatiti ako se povuče paralela o značaju postojanja Nacionalne biblioteke Crne Gore na Cetinju, sa postojanjem Crnogorske kinoteke. Jer, osnovni zadatak Kinoteke je da razvija svijest o filmu, a NB o knjizi. A, podsjeća Bjelanović, djelovanje NB nije fokusirano samo na Cetinje, već na cijelu Crnu Goru, pa bi to trebao biti slučaj i sa Crnogorskom kinotekom. Jednostavno, zahtjev je vremena da postoji dostupan video i filmski materijal kao što postoji i knjižni, dodaje on.

– Kao što svaki grad ima svoju biblioteku, tako bi svaki grad trebalo da ima i svoju kinoteku – kaže Bjelanović. Kinotečka zaostavština, pored umjetničke, sadrži i istorijsku građu, sociološku, filmske novosti, dokumentarce… Kinoteku ne treba shvatati samo kao čuvara umjetničkih i dokumentarnih filmskih ostvarenja, već i društvenog sjećanja, pa tako i svega što je snimljeno filmskom, a u novije vrijeme i televizijskom kamerom, ističe direktor Kinoteke.

Prvi sporazum sa Herceg Novim

Bjelanović dodaje da je Kinoteka ovim sporazumom dužna da kupi jedan kompjuter, da njihov stručnjak instalira softver i da obuči radnike hercegnovske Gradske biblioteke za korišćenje i pregledavanje sadržaja. Bjelanović dodaje da će u tu svrhu, za prvu godinu, od Opštine Herceg Novi Kinoteka dobiti 5.000 eura. Herceg Novi planira da nakon Biblioteke, računare s ovim softverom instaliraju u Omladinskom centru u Starom gradu nakon završetka adaptacije objekta.

Bjelanović se nada da će računari s ovim softverom biti instalirani i u školama, jer materijali projekta “Kinoteka u svakom gradu”, mogu biti odlična podrška za rad nastavnika.

– Napravili smo softver koji omogućava da ukucavanjem šifre korisnik pristupi datoteci koju smo “okačili” na VIMEO, a na kojoj je sada već oko 1.000 naslova, koji se svakodnevno dopunjavaju novim sadržajima, kao što se i svakodnevno sadržaj filmskih traka digitalizuje – kaže Bjelanović.

Tako će, dodaje on, kada se ukuca pojam Herceg Novi, zahvaljujući tom softveru, prikazati lista sa svim materijalima – sadržajima – zapisima vezanim za ovaj grad, filmskim i televizijskim. Korisnici će moći da pristupe i pregledaju arhivske materije istorijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovnog i naučnog značaja. Napominje i da su ostavili mogućnost da se postavi komentar pod određeni materijal, da se ubilježe neke ličnosti koje se pojavljuju na nekom kadru, a koje nijesu prethodno ubilježene.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor