Kineska kompanija želi da ulaže u energetiku i puteve u Crnoj Gori: Naši su planovi ozbiljni

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj Ervin Ibrahimović, državni sekretar Admir Šahmanović i generalna direktorica Direktorata za pomorstvo Maja Mijušković sastali su se sa predstavnicima kineske kompanije Shandong Hi-Speed Group iz Šandong provincije. Kinesku delegaciju predvodio je Meng Jen, koji je iskazao otvorenost i spremnost da se intenziviraju razgovori o daljim ulaganjima u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu naše države.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, radni sastanak je bio prilika da se razgovara o potencijalnim modelima saradnje, sa posebnim fokusom na razvoj i modernizaciju saobraćajne infrastrukture.

Ministar kapitalnih investicija ukazao je da ga posebno raduje što u izazovnim geopolitičkim vremenima nemamo diskontinuitet interesovanja stranih investitora i što možemo očekivati nastavak aktivnosti na konkretizaciji zajedničkih projekata sa zainteresovanim kineskim kompanijama.

Ibrahimović je istakao da je razgovor o potencijalnim razvojnim projektima iz oblasti saobraćajne infrastrukture korak više u dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje.

“U duhu prethodne saradnje, očekujem da ćemo radom na budućim zajedničkim projektima poslati jasnu poruku o dodatnom jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje, te o zajedničkim interesima dvije prijateljske Vlade. Crna Gora kao turistička destinacija zavisi od stepena razvijenosti saobraćajne infrastrukture, te smo spremni da nastavimo i intenziviramo razgovore o potencijalnim projektima koji mogu biti predmet interesovanja kineskih investitora”, naveo je.

Meng Jen je, pak, predstavio oblasti u kojima se njihova kompanija pozicionirala na svjetskom tržištu, sa posebnim akcentom na izgradnju kapitalnih projekata u infrastrukturi (mostovi, auto-putevi, tuneli), ali i u oblasti obnovljivih izvora energije (fabrike za proizvodnju solarnih panela i ostalih postrojenja).

“U odnosu na našu posljednju posjetu Crnoj Gori mogu da primijetim da se radilo dosta na polju putne infrastrukture, kao i na ostalim razvojnim projektima i odgovorno tvrdim da je investiciona politika naše kompanije takva da možemo da odgovorimo i najkompleksnijim zahtjevima tržišta. Naši su planovi ozbiljni, a u planu su projekti koji mogu uticati na rapidan rast i ekonomski razvoj Crne Gore”, istakao je Meng Jen, dodajući da je njihova kompanija samo u provinciji Šandung izgradila 8.000 kilometara auto-puteva, oko 500 kilometara željezničke pruge i da je među tri najuspješnije kompanije u toj kineskoj provinciji.

Predsjednik kompanije predstavio je projekte koje već uspješno realizuju u regionu, a u pitanju su projekat brze saobraćajnice Dunavski koridor, projekat brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, auto-put Banja Luka-Prijedor, kineski kulturni centar u Beogradu, dionica na projektu brze pruge ka Mađarskoj i druge buduće projekte.

U MKI navode da je kineska delegacija je tokom radne posjete našoj državi obišla crnogorsko primorje, luku Bar, Bokokotorski zaliv i zajednički zaključak sagovornika je da su neophodna značajna ulaganja u modernizaciju postojeće saobraćajne mreže, naročito putne, budući da je turizam rastuća privreda u Crnoj Gori i da potrebe tržišta to zahtijevaju.

Ministar kapitalnih investicija predstavio je neke od važnih razvojnih infrastrukturnih projekata, sa posebnim osvrtom na nastavak izgradnje auto-puta Bar – Boljare, valorizaciju Luke Bar, modernizaciju nacionalnih vazdušnih luka, kao potencijalno zanimljivi projekti tema razgovora su bili i most preko Bokokotorskog zaliva i preko rijeke Bojane.

“Mi smo spremni da nastavimo razgovore, nakon čega očekujem od mojih i vaših saradnika neke konkretne modele saradnje. U tom smislu pozivam vas da prepoznate određene projekte za koje smatrate da su mogući za saradnju, želim da vas ohrabrim da konkretne predloge uputite. Sigurno je da ćemo posvetiti pažnju i ozbiljno ih razmotriti”, istakao je Ibrahimović i dodao da “nas interesovanja velikih kompanija obavezuju da zalaganja pojačamo, a da projekte koji su već započeti što prije privedemo kraju, što će i biti prioritet u našem radu”.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor