Kapetanovo jezero: U bistroj vodi ogledaju se stijene

Kapetanovo jezero prati legenda o njegovom nastanku, a njeno prenošenje i pripovijedanje o kapetanu Mušoviću i Nikšinom kiljanu u netaknutoj prirodi moglo bi biti jedan od osmišljenih sadržaja u mogućem projektu valorizacije ovog turističkog medaljona. Lječilište za dušu i odmor za oči

Sjeveroistočno od Nikšića, na granici sa opštinom Kolašin, na 1.678. metru nadmorske visine ugnijezdilo se Kapetanovo jezero. Lijepo zimi, još ljepše ljeti, kada se u bistroj vodi ogledaju stijene i planinski vrhovi koji ga okružuju. Ovaj lokalitet u opštini Nikšić prepoznat je odavno po svojoj ljepoti, ali nije u potpunosti turistički valorizovan. Kapetanovo jezero prati legenda o nastanku, a njeno prepričavanje i pripovijedanje o kapetanu Mušoviću i Nikšinom kiljanu u netaknutoj prirodi moglo bi biti osmišljeni sadržaj u mogućem projektu valorizacije ovog turističkog medaljona.

Savjetnik za turizam, kulturu i vjerska pitanja u Opštini Nikšić Miljan Mijušković kaže da je Kapetanovo jezero, s obzirom na nadmorsku visinu na kojoj se nalazi, svojevrsno lječilište.

Svako ko posjeti Kapetanovo jezero ima priliku da odmori oči u prizorima nedirnute prirode i uživa u ovom nevjerovatnom kutku crnogorskih planina koje ga okružuju – istakao je Mijušković.

O nastanku Kapetanovog jezera postoji i legenda koja se prenosi generacijama, a koja kaže da je kapetan Mušović iz Nikšića imao katun u blizini jezera. On je često na tom mjestu uživao u netaknutom prirodnom predjelu.

Novi put i nemarni posjetioci

Prije dvije godine nova uprava Opštine Nikšić je na zahtjev mještana koji imaju katune na Kapetanovom jezeru asfaltirala šest i po kilometara puta koji vodi od Bara Bojovića do Kapetanovog jezera. Do ovog mjesta se sada bezbjedno može stići. Nažalost, iako se radi o lokalitetu koje bi trebalo da predstavlja predio netaknute prirode, nemarni posjetioci za sobom ostavljaju otpad. Prošle godine organizovana je velika akcija „Da zablista Crna Gora“ koju je pokrenula Koalicija za održivi razvoj, u okviru koje je organizovano čišćenje predjela oko Kapetanovog jezera.

– U planinskim stijenama nalazio se izvor u kojem su se vile kupale noću. Vile su se spuštale u vodu koju su zatvarale pred zoru, kada odluče da pođu. Jedne noći, vila koja je posljednja odlazila, zaboravila je da zatvori izvor, a vode poplaviše katun kapetana Mušovića i okolne dolove. Tada vile pomjeriše izvor niže, ispod poplavljene površine da tako vodom napaja novonastalo jezero – ispričao je Mijušković.

On dodaje da se na putu do Kapetanovog jezera nalazi i Crkva Sv. Ilije, na Lukavici, koja je podignuta 2007. godine prilozima zbratimljenih plemena Župe, Rovaca, Morače, Pipera i Zagarača.

– Crkva Sv. Luke je podignuta pored Nikšinog kiljana, to je kamen koji označava mjesto pogibije vojvode Nikše, a nalazi se na prevoju Trebiješ–Lukavica. Nikša je bio rodonačelnik plemena Nikšića i imao je pet sinova. U dubokoj starosti još jednom je sa Zagrada krenuo u posjetu najmlađem sinu Gojaku. Na prevoju Trebiješ–Lukavica je zaostala četa Bratonožića ubila vojvodu Nikšu zbog njegove pratnje i bogatog od‌ijela, jer su procijenili da je dobar plijen. Poslije pogibije sahranjen je u mjestu Dublje na Zagradu, a Nikšu je osvetio sin Gezimir, koji je jednom prilikom na pazaru u Podgorici prepoznao očevog konja. Tada je prodavca izveo van grada, navodno govoreći mu da ima zlatnika, i ubio ga – predočio nam je Mijušković još jednu od lijepih priča koje je izrodio još ljepši krajolik.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor