Kako prevazići političku krizu u CG: Četiri opcije na stolu, a samo jedna realna

Pad manjinske Vlade Dritana Abazovića, samo je produbio, ionako produbljenu političku krizu u Crnoj Gori. Javnost opravdano želi pomak na bolje na ovom planu, ali zasad ne djeluje da do njega može doći. U igri su četiri opcije, a samo jedna je izvjesna u ovom trenutku.
Prva opcija podrazumijeva formiranje Vlade od onih koalicija koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine. Ipak, ova opcija trenutno izgleda kao najmanje ostvariva. Loši odnosi na relaciji Demokrate-URA, te tvrdnje pojedinih da Demokrate ne mogu u Vladu zbog međunarodnih partnera, glavni su razlozi zašto je ovaj model praktično neostvariv. Uz to, URA, SNP i Forca su nakon pada Vlade saopštile da u formiranje nove Vlade sa Demokratama neće.

Druga opcija podrazumijeva dogovor DPS-a i Demokrata. U tom slučaju DPS bi dao manjinsku podršku Demokratama da formiraju Vladu. Iako iz partije Alekse Bečića tvrde da neće ulaziti u bilo kakve kombinatorike sa DPS-om, u partiji Mila Đukanovića misle drugačije. Član Glavnog odbora te partije Rajko Perović je jasno saopštio da imaju obavezu prema Demokratama, te da su spremni na manjinsku podršku.

Treća opcija je da upravljanje tehničkom Vladom do izbora preuzme nestranačka ličnost. Više imena iz NVO sektora se pominjalo, ali je uslijedio odgovor DF-a i SNP-a da njima ovaj model nije prihvatljiv i da ga neće podržati.

Četvrta opcija, koja je i najrealnija, predstavljala bi vanredne izbore, jer do dogovora teško da može doći. Moglo bi se očekivati i da neka od partija traži skraćenje mandata Skupštini, što bi opet značilo vanredne izbore.

Opcije su na stolu, ali za tim stolom lidera partija nema. I kako vrijeme odmiče sve ukazuje da ih i neće biti, iako će za taj isti sto moraju sjesti i nakon vanrednih izbora.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor