Jovanu Tošić biraju na čelo SO Pljevlja

Prema dogovoru koalicionih partnera, Demokratskom frontu pripada mjesto predsjednika Opštine Pljevlja i jedno potpredsjedničko mjesto. Predsjednik SO biće iz redova Demokrata, a potpredsjednik iz Pokreta Evropa sadNa jučerašnjoj konstiutivnoj sjednici pljevaljskog lokalnog parlamenta verifikovani su mandati odbornicima novog saziva. Nakon što je sekretar Opštinske izborne komisije Miroslav Anđelić pročitao odluku o proglašenju konačnih rezultata, predsjedavajući sjednicom Miloica Tešović je konstatovao verifikaciju mandata.

Nosilac liste Demokratske Crne Gore, Pokreta za Pljevlja i Ujedinjene Crne Gore Nikola Rovčanin potom je predložio prekid zasjedanja kako bi se odbornicima koji se nalaze na funkcijama omogućilo da podnesu ostavku. Rovčanin je pojasnio da je i on jedan od njih.

Važno je da ispoštujemo i Zakon o sprečavanju korupcije, ima dosta odbornika i kolega koji obavljaju dvije pozicije uključujući i mene, pa je svrsishodno da predložimo prekid ove sjedinice dok Opštinska izborna komisija ne završi svoj dio posla, odnosno, nakon podnijetih ostavki ne verifikuje mandate novim odbornicima koji će nastaviti ovaj rad. A onda da sjednicu nastavimo kada Opštinska izborna komisija završi svoj rad. Prema mojim saznanjima, Opštinska izborna komisija će zasjedati u ponedjeljak, pa bi najbolje bilo da se zasjedanje nastavi utorak – kazao je Rovčanin.

Za predlog Rovčanina glasalo je 23 odbornika a šest je bilo uzdržano, pa je zasjedanje odloženo za utorak 25. april.

Tokom jučerašnjeg dana pojedini odbornici su već podnijeli ostavku, a prva među njima je bila odbornica Ujedinjene Crne Gore Vela Mićković.

SD po prvi put bez mandata

Na oktobarskim lokalnim izborima Demokratski front je osvojio 12 odbornika, Demokrate 4, Evropa sad 4, Pokret za Pljevlja 2, SNP, URA i Ujedinjena Crna Gora po jedan odbornički mandat.

DPS, Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate nastupili su u koaliciji osvojivši 9 mandata. Međutim DPS-u je pripalo 8, Bošnjačkoj stranci 1, a SD je ostao bez mandata.

Prema koalicionom dogovoru Demokratskog fronta, Pokreta Evropa sad, SNP-a, URA, Ujedinjene Crne Gore, Demokratske Crne Gore i Pokreta za Pljevlja, nova vladajuća koalicija će imati 25 odbornika. U opoziciji će ostati 8 odbornika Demokratske partije socijalista i jedan odbornik Bošnjačke stranke.

Pobjednici lokalnih izbora održanih 23. oktobra prošle godine izvršili su načelnu raspodjelu funkcija u opštini, lokalnom parlamentu, lokalnim preduzećima i drugim javnim ustanovama čiji je osnivač opština Pljeva.

Prema ranijem dogovoru, mjesto predsjednika Opštine pripalo je Demokratskom frontu. Novi predsjednik opštine Pljevlja će najverovatnije biti dr Dario Vraneš, a Skupštine Jovana Tošić iz Demokratske Crne Gore.

U nastavku sjednice biće izabran predsjednik lokalnog parlamenta a postoji mogućnost da će se birati i predsjednik Opštine Pljevlja.

Sa jučerašnjom konstutivnom sjednicom započelo je preuzimanje vlasti od Demokratske partije socijalista i njenih koalicionih partnera.

Izbori u Pljevljima su održani 23. oktobra prošle godine i zbog žalbi koje je podnio DPS, Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate, kao i zbog blokade Ustavnog suda, konačni rezultati su proglašeni početkom aprila.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor