Još nije zavšena Kuća voća u Andrijevici: Džemovi i sokovi ostali samo u obećanjima

 Da brojni projekti na sjeveru nijesu realizovani u predviđenom roku, svjedoči i zgrada Kuće voća u Andrijevici, čija je gradnja započeta aprila 2018. godine.

Prema prvobitnom planu, kompletni radovi na izgradnji ovog poslovnog objekta, koji se finansiraju iz državnog kapitalnog budžeta, trebalo je da budu okončani oktobra 2019. godine. Međutim, dosad je odrađen samo dio grubih građevinskih poslova, s tim što se u poslednje dvije godine izvođač radova nije pojavljivao na gradilištu, koje se nalazi u krugu nekadašnje kasarne JNA.

image

NEZAVRŠENI OBJEKAT KUĆE VOĆA

-D.J

Iz lokalne uprave navode da nije dobro što se kasni s realizacijom projekta. Oni su, ipak, izrazili nadu, da će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti s ciljem da Andrijevica konačno dobije reprezentativni objekat za potrebe i pospješivanje voćarske proizvodnje.

– Rokovi za završetak Kuće voća su odavno probijeni. Mi smo sve vrijeme bili u komunikaciji s predstavnicima Vlade Crne Gore, koja je i finansijer radova, insistirajući da se okonča izgradnja Kuće voća i ona stavi u odgovarajuću funkciju. Otežavajuća okolnost je to što prvobitnim projektom nije definisano šta će se konkretno proizvoditi. Zbog toga je tražen odgovarajući koncept koji bi dao mogućnost da se dođe do održivog i rentabilnog modela. Zasad se nekako stalo s tim aktivnostima, što svakako nije dobro. No, ipak, izražavamo nadu da će se doći do valjanog rješenja i da će se realizacija ovog projekta dovesti do kraja – naglasio je menadžer Opštine Andrijevica Miloš Čukić.

U dopisu koji je polovinom prošle godine iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upućen Opštini Andrijevica navodi se da je Kuća voća kapitalna investicija osmišljena da doprinese razvoju poljoprivrede, prvenstveno voćarstva na sjeveru Crne Gore.

– Kuća voća je osmišljena da bude centar dešavanja u voćarstvu s više aspekata: proizvodnog, istraživačkog, edukativnog, a predviđeno je da osnovna namjena objekta bude otkup, zamrzavanje i prerada voća – naglašeno je u dopisu.

U dopisu se još navodi da je Ministarstvo poljoprivrede za potrebe realizacije projekta „Razvoj modela upravljanja i pravnog okvira s petogodišnjim biznis planom za Kuću voća u Andrijevici“ krajem 2020. godine angažovalo poslovne konsultante sa zadatkom da izrade studiju tržišta, model upravljanja i predloga petogodišnjeg plana poslovanja. Dodato je da je izrada studije u toku i da će ministarstvo u narednom periodu intenzivirati saradnju sa subjektima uključenim u sprovođenje projekta, radi praćenja dalje dinamike njegove realizacije.

Treba utvrditi šta će se proizvoditi

Bivši ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je prošle godine, prilikom boravka u Andrijevici, izjavio da je prije nastavka radova neophodno definistai šta će da bude proizvod Kuće voća.

– Čekamo da se uradi dokumentacija koja će pokazati šta treba da bude proizvod kuće voća, koja je, na bazi toga, potrebna oprema i koje su to količine voća koje treba da se obezbjeđuju za nesmetan rad. Uz uporedne prakse, stručnjaci treba da utvrde, da li će se proizvoditi sokovi, džemovi, slatko, kašice za bebe ili nešto drugo. Takođe, treba da se ustanovi koji tipovi voća treba da budu u opticaju, da li su to jabuka i kruška, ili možda bobičasto voće kao što je kupina, malina i aronija, s obzirom na to da je u cijeloj priči važno obezbijediti neophodnu sirovinu – pojasnio je tada Stijović, dodajući da se u međuvremenu mora definisati i ko će upravljati Kućom voća.

Iz lokalne uprave potvrđuju da ni poslije toga nijesu preduzeti konkretni potezi da se nakon dvije godine zastoja nastavi s radovima. Sve se to dešava iako je bivši predsjednik opštine Srđan Mašović, iz redova DPS-a, još prije dvije i po godine izjavio da će Kuća voća biti ubrzo završena.

– Odrađeni su grubi radovi. Očekujemo da izvođači ubrzo nastave radove koji se tiču uređenja okolnog prostora, što znači da već na jesen možemo očekivati svečano otvaranje ovog reprezentativnog zdanja gdje će se, između ostalog, proizvoditi sokovi i džemovi– naglasio je Mašović početkom marta 2020. godine.

S druge strane, bivši ministar poljoprivrede Aleksadar Stijović je početkom prošle godine kazao da projektnom dokumentacijom nije definisano šta će se proizvoditi u Kući voća i da se moraju izvršiti analize koje će pokazati koji je vid proizvodnje najprihvatljiviji. On je tada naglasio da se na osnovu tih analiza i sam objekat mora prilagoditi aktivnostima za koje se utvrdi da su u skladu sa sirovinskim kapacitetima.

izvor., dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor