Jokić najavio upravni nadzor u kotorskom Komunalnom preduzeću

Ukoliko upravni nadzor ukaže na manjkavosti i propuste u radu ovog preduzeću, tražiću da se iste otklone ili da neko snosi odgovornost za njih, kazao je on

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić daće nalog da se nad radom preduzeća doo “Komunalno Kotor” izvrši upravni nadzor.

On je to najavio na jutrošnjoj sjednici Skupštine opštine (SO) koja je u toku, reagujući na kritike odbornice Tatjane Crepulje u odnosu na rad ovog preduzeća.

– Ukoliko upravni nadzor ukaže na manjkavosti i propuste u radu ovog preduzeću, tražiću da se iste otklone ili da neko snosi odgovornost za njih- saopštio je Jokić.

Odbornica Crepulja iz Demokrata, je u okviru tačke Izvještaja o radu Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2021. ocijenila da je čistoća i komunalna higijena grada loša, navodeći, između ostalog, da sustematizacija u Komunalnom preduzeću nije urađena adekvatno, ukupno je 218 zaposlenih, bolovanja su učestala što, smatra ukazuje često na loš tretman prema zaposlenima, direktorica Miljana Đurišić je, kaže, na 31 oglas tražila 47 radnika.

-I opet se saplićemo o smeće- konstatovala je Crepulja, dodajući da se radnici žale da nadređeni na njih viču.

Potreban je, ocjenila je, između ostalog, menadžer koji bi “pristojno” organizovao posao, tražeći da resorni Sekretarijat za preduzetništvo obezbijedi upravni nadzor u Komunalnom preduzeću.

Saglasivši se sa njenom konstatacijom da menadžment tog preduzeća uživa podršku opštinskog rukovodstva, Jokić je potom naveo da je stanje u gradu što se tiče čistoće “sve ovo vrijeme nije bilo na nivou koji bi mogao da služi da se pohvalimo”.

 – Menadžmentu preduzeća ukazano je da poprave to stanje. Što se tiče potencijalnih zloupotreba položaja koje ste naveli prema radnicima, ophođenja ili donošenja sistematizacije na način na koji ne treba da se donese, smatram to vrstom  viđenja stvari samo sa jedne strane. Naravno, postoje svi instrumenti da se provjeri utemeljenost i jedne i druge strane u ovom slučaju; i jednog i drugog sindikata i svih koji su tamo zaposleni, istakao je gradonačelni.

On je dodao da je prije nekoliko dana dobio potpise preko 130 zaposlenih u Komunalnom preduzeću koji su od njega tražili da se aktuelno rukovodstvo preduzeća dodatno osnaži iz Opštine.

-Dakle dio u kojem ću se sa vama saglasiti to je da ću kao rukovodilac izvršne vlasti dati nalog da se izvrši upravni nadzor nad radom Komunalnog preduzeća i ukoliko se ukaže na manjkavosti i propuste tražiti da se isti otkloni ili da neko snosi odgovornost za njih. Međutim mislim da danas nije vrijeme, jer ćemo imati pred nama sjednica gdje ćemo razgovarati samo o ovom pitanju, da ulazimo u detalje ovog problema, a što će ti nadzori pokazati to ćemo tek da vidimo. O stanju u Komun preduzeću i šta je ono nakon svih ovih godina……ja se ne bih prihvatio funkcije direktora Komunalnog za veliku platu. Očigledno, kada uđete u preduzeće koje je u takvom stanju i koje nosi sve te obaveze sa sobom, naprosto rad bilo čiji ne može da bude ocjenjen samo dobro. Vi ste rad aktuelnog rukovodstva preduzeća ocijenili kao loš, što je vaše pravo. Ja sa tim nisam saglasan; ima pozitivnih i negativnih aspekata, ali uvažavajući cjelokupnu sliku koju ste naveli preuzimam obavezu da se uputi upravni nadzor, mada se on konstantno vrši. Nije to pitanje novog viđenja, ali ćete o tome biti informisani- rekao je Jokić.

Odbornik Slobodan Lazović (PzP) tražio je da izvršna vlast saopšti da li je direktorica Komunalnog Miljana Đurišić podnijela ostavku, što je informacija kojom se spekuliše u javnosti.

On je komentarišući izvještaj rada Direkcije za 2021. ocijenio da je urađeno vrlo malo u dijelu kapitalnih investicija.

– Grad već nekoliko godina postaje neuslovan za život. Kvalitet života građana je svakim danom na sve nižem stepenu. Kotor je 80-tih godina bio nosilac industrijskog i privrednog razvoja ne samo Crne Gore, već nekadašnje Jugoslavije. Za nama su 30 godina koje su pojeli skakavci odnosno pojeli su privredu. Sve se dešava stihijski i bez plana- naglasio je Lazović.

 -Da li se trebalo uraditi više; jeste da se imalo spremnih projekata- uzvratio je Jokić.

On je kazao da ako se “konačno”revidira projekat vodosnabdijevanja Donjeg Grblja, to će biti veliki projekat, kao i završetak sport sale.

– Izgradnja saobraćajnice u Dobroti kod osnovne škole nije veliki, ali jeste projekat koji će umnogome pomoći da se u tom dijelu rastereti saobraćaj- naveo je Jokić,

Kada je u pitanju steategija razvoja grada, podvlači opština ima Prostorno urbanistički plan i Strateški plan razoja u kojem se nalazi sve ono o čemu se priča 30 godina.

– Ne treba puno mudrosti što Kotoru tre ba; Potrebna mu je alternativna saobraćajnica koja će zaobići centar grada. To ne može da gradi Opština, nego Država, a ona i dalje nema definisan koridor kuda će ići zaobilaznice oko gradova ni oko primorja.  Pitanje parking prostora na URC-u; danas je tamo zatvoren jer se počinje graditi hotel i mi ćemo imati 250 parking mjesta manje- rekao je Jokić.

Parking na prostoru bivše “Autoboke” amortizovaće, nada se, taj nedostatak.

Kotorska opština, dodaje, ima 23 hiljade stanovnika i infrastruktura je građena za broj do 50 hiljada, a grad tokom ljeta ima 1,5 milion posjetilaca.

-U špicu sezone se desi da u jednom trenutku bude toliko posjetilaca koliko opština ima stanovnika.  Pominjali ste Fabrike, to je bilo prije 30 godina, ovaj grad danas živi direktno od turizma- poručio je Jokić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor