Jokić: Na oko 240.000 pacijenata 83 tima ljekara

Dom zdravlja u Golubovcima još funkcioniše u okviru Doma zdravlja Glavnog grada, kazao je direktor tog Doma zdravlja dr Danilo Jokić.

„Dom zdravlja u Golubovcima funkcioniše još u okviru Doma zdravlja Glavnog grada. Još je zdravstveni sistem jedinstven, ali radovi su pri kraju. Postoje četiri porodična ljekara, dva u prvoj i dva u drugoj smjeni, rade dva pedijatra, imamo ginekologa, laboratorijsku dijagnostiku“, kazao je Jokić u emisiji „Mreža“ na TVCG.

Istakao je da će vidjeti u kojem pravcu će ići nova gradska vlast, ali da misli da tu neće biti nikakvih problema u daljoj saradnji.

Kad je u pitanju konstatacija građana da se čeka izabrani ljekar i po godinu dana, Jokić je kazao da je to naslijeđeni problem.

„Molio bih građane da razumiju, mi smo upoznati sa tim problemom i to je naslijeđeni problem. Nešto što građani moraju da znaju jeste da su 83 tima ljekara funkcionišu zajedeno sa Golubovcima i Tuzima. Ono što je istina je da je broj usluga preko 240.000 ukucanih pacijenata“, kazao je Jokić.

Istakao je da su to građani koji su došli iz drugih gradova, ali da se nisu odjavili kod dvojih doktora.

„Ali niko od ljekara nikada nije vratio za taj dio usluge koji pacijent traži jer je bitno svakom ukazati pomoć“, kazao je Jokić.

Istakao je da svi ljudi treba da se registruju kod izabranog ljekara.

Kad je u pitanju MMR vakcina Jokić je istakao da ono što je sigurno jeste da je broj vakcinisane djece u 2021. godini bio osam odsto, a danas je 28 odsto, ali da i dalje nisu zadovoljni.

„Obuhvat MMR vakcinom je porastao predškolski uzrast, od 2017. do 2021. godište, oko 58 odsto, to je dobro ali ali ne dovoljno dobro, jer da bismo imali zaštićenu populaciju obuhvat mora ići do 80 odsto“, kazao je Jokić.

Istakao je da se rade nove strategije da se obuhvat poveća.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor