Jednostrani potezi na Kosovu imaće posljedice

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je ta zemlja bila potpuno jasna da ne može biti jednostranih poteza na Kosovu, kao i da će takvi potezi imati posljedice.

Eskobar je za Tanjug, povodom odluke Prištine o zabrani dinara na Kosovu, istakao da bi o tim pitanjima trebalo da se komunicira sa rokovima koji ne utiču na stanovništvo, prenosi RTS.

Poručio je da su SAD bile potpuno jasne da ne može biti jednostranih poteza, kao i da će takvi potezi imati posljedice.

„Mi smo spremni da pomognemo u rješavanju problema, ali Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i poštuju postojeće dogovore“, rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, mnoga od tih pitanja mogla bi da se riješe uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

Na pitanje da li je adresa za pomoć Srbima na Kosovu u Briselu ili Vašingtonu, naglašava da SAD u potpunosti podržavaju dijalog pod okriljem EU, i ulažu sve naše napore da se on nastavi, kao i da je dijalog jedini kanal za rješavanje „bilateralnih pitanja“.

„Naša tehnička podrška, naša ekonomska podrška, i naš politički uticaj su iza njega, jer na kraju dana, naša najveća aspiracija je da se i Kosovo i Srbija priključe Evropskoj uniji. I da u međuvremenu razviju mirne, produktivne i efikasne bilateralne odnose“, zaključio je Eskobar.

 

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor