Search
Close this search box.

Izvještaj EK: Nestabilnost, odugovlačenje, odsustvo reformi

Na pravilno funkcionisanje crnogorskih institucija uticala je politička nestabilnost, nestabilnost vlade i tenzije unutar vladajuće većene, odugovlačenje procesa donošenja odluka i sprovođenja reformi, navodi se u izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore u koji je TVCG imala uvid.

Kada je riječ o političkim kriterijumima, nastavljene su političke tenzije, polarizacija, odsustvo konstruktivnog angažmana između političkih partija i neuspjeh u izgradnji konsenzusa o ključnim pitanjima od nacionalnog interesa, što je dovelo do toga da dvjema vladama bude izglasano nepovjerenje.

Izvještaj ističe da glavni pravosudni organi, uključujući i Ustavni sud, rade u nekompletnom sastavu zbog nemogućnosti parlamenta da izabere nove članove, što narušava njihovo pravilno funkcionisanje.

Temeljni ugovor podigao tenzije

Potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom uticalo je na političku atmosferu i podiglo dalje tenzije, ističe se u dokumentu koji će biti predstavljen tokom dana.

Jedna od zamjerki je da vlade i Parlament nijesu uspjele da pokažu u praksi angažman u pogledu reformske agende u vezi sa EU.

Ističe se da nije bilo napretka u pogledu sveobuhvatne reforme izbornog pravnog i institucionalnog okvira, uključujući preporuke ODIHR i OEBS-a, nakon posmatračke misije na parlamentarnim izborima 2020.

Izvještaj ističe i da ostaje da se obezbijedi kredibilan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor na takozvanu „aferu koverta“.

Odsustvo parlamentarnog dijaloga

Rad parlamenta, kako se dalje navodi u dokumentu, obilježili su bojkot vladajuće većine i opozicije, promjene vlada i smjena dva uzastopna predsjednika. Nije bilo kredibilnog političkog dijaloga i konstruktivnog angažmana političkih partija u cilju jačanja parlamentarne odgovornosti i nadzora vlade. Naglašava se da saradnju Vlade i parlamenta treba dodatno regulisati kako bi se povećalo učešće parlamenta i nadzor nad procesom pristupanja.

Ograničen napredak u pravosuđu

Izvještaj apostrofira da je sprovođenje ključnih reformi pravosuđa i dalje je u zastoju. Konstatuje se da su određena imenovanja na visokom nivou u sudstvu su obavljena, dok je nekoliko drugih, uključujući i Ustavni sud i dalje na čekanju. Naglašava se da i dalje postoji zabrinutost zbog institucionalnog učinka i konsolidacije nezavisnih sudskih i tužilačkih savjeta. Dosadašnji rezultati o sudskoj odgovornosti i dalje su ograničeni.

Preporuke o borbi protiv korupcije djelimično ispunjene

Stanje u prevenciji korupcije, kako se navodi u izvještaju, je poboljšano posebno zbog pozitivnog trenda u radu Agencije za sprječavanje korupcije. Ipak, potrebno je učiniti više da se osigura integritet, nepristrasnost i odgovornost Agencije, te da se poboljšaju njeni opipljivi rezultati i povjerenje javnosti.

U borbi protiv organizovanog kriminala, izvještaj konstatuje da je broj pravosnažnih presuda u porastu. Međutim, potrebno je ojačati evidenciju sudskih odluka o krijumčarenju duvana i pranju novca, korišćenju finansijskih istraga i kapacitetima za konfiskaciju prihoda stečenih kriminalom.

U izvještaju se spominje da su uhapšene neke ključne ličnosti organizovanih kriminalnih grupa i postignut je još jedan rezultat u zapljeni droge.

Ograničen napredak u slobodi izražavanja

U oblasti slobode izražavanja, Crna Gora ima prednosti pluralističkog medijskog okruženja i postigla je određeni nivo pripremljenosti. Međutim, neophodni su trajni napori za suprotstavljanje dezinformacijama i ograničavanja uznemiravanja na mrežama i govora mržnje, bez nesrazmjernog ograničavanja slobode izražavanja. Istaknuto je i da je javni servis RTCG nastavio je da proizvodi politički uravnotežen i raznovrstan sadržaj.

Ipak, duboka politička polarizacija medijske scene je opstala, dok je rastuća konkurencija velikih regionalnih medija dodatno opteretila lokalno medijsko tržište.

Dobri odnosi sa susjedima

Što se tiče dobrosusjedskih odnosa konstatuje se da odnosi sa Srbijom ostaju izazovni, ali da obje strane signaliziraju veću spremnost za resetovanje odnosa i rad na rješavanju otvorenih pitanja.

Dalje se ističe da je Crna Gora je partner sa Zapadnog Balkana u kojem je srazmjerno najveći broj ukrajinskih državljana koji su pobjegli od rata.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor