Izmjene u auto-školama zbog bezbjednosti u saobraćaju

Prema podacima UP oko 12.000 građana godišnje dobije vozačku dozvolu, dok je trend porasta smrtnosti, 48 stradalih od početka godine, među kojima ima dosta mlađih od 20 godina

Predstavnici Ministarstva prosvjete i Uprave policije Crne Gore sastali su se danas u prostorijama Ministarstva kako bi precizirali dalju saradnju povodom definisanja i donošenja pravilnika a povodom izmjena koje se tiču auto-škola, odnosno povećane bezbjednosti u saobraćaju.

Sastanku su prisustvovali Dragan Gorović pomoćnik direktora UP i Željko Peković, načelnik sektora za bezbjednost drumskog saobraćaja. U ime Ministarstva prisutna je bila državna sekretarka Milijana Jelušić – Vukotić, te zaposleni u Direkciji za cjeloživotno učenje.

Prema podacima UP oko 12.000 građana godišnje dobije vozačku dozvolu, dok je trend porasta smrtnosti, 48 stradalih od početka godine, među kojima ima dosta mlađih od 20 godina. Ministarstvo prosvjete, kao krovna institucija auto-  školama, obećala je predstavnicima policije da će zaposleni u ovom sektoru preduzeti sve kako bi se pravilnicima, podzakonskim aktima, te uslovima za licenciranje škola i uslovima za sprovođenje vozačkog ispita preventivno djelovalo.

S obzirom da postojeći testovi za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita za B i C kategoriju nijesu mijenjani dugo vremena, radna grupa Ministarstva je pripremila i poslala na stručno mišljenje Mašinskom fakultetu – saobraćajni odsjek, Univerziteta Crne Gore. Testovi su, po prvi put, prevedeni na engleskom i albanskom jeziku.

U skladu sa novim Pravilnikom o uslovima koje treba da ispunjavaju auto-škole, one su u obavezi da do četvrtog decembra usklade svoje poslovanje, nabavku novih vozila, prostora, nastavnih sredstava, opreme i nastavnog kadra.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor