Izložba radova Rajka Todorovića Todora otvorena u Podgorici: Slike herojstva savremenog života

Izložba radova”Bezimeni ciklus” Rajka Todorovića Todora, povodom pedeset godina stvaralaštva i sedamdeset godina života, otvorena je u Modernoj galeriji u Podgorici. Riječ je o slikama koje su nastale prošle godine. Snažan kolorit odlika je Todorovićevog slikarstva a u “Bezimenom ciklusu” prisutne su i kratke sentence koje ulaze u strukturu slike.

Kustoskinja izložbe mr Selma Đečević kazala je, otvarajući izložbu, da ,,Bezimeni ciklus“ upućuje na težište jedne nepromjenjive cjeline koja nudi beskonačnost mogućih puteva tumačenja.

Veliko interesovanje ličnosti iz javnog života i ljubitelja likovne umjetnosti
“No, kao izdvojena ostrvca u ovim širokim intuitivnim zonama pojavljuju se riječi, kratke sentence čiji je kor formalno ugrađen u strukturu slike. U likovnom smislu, one se mogu interpretirati kao svojevrsni savremeni kaligrami. Ritmične, nemirne crtice, slikane pažljivo odabranim tonovima, savršeno su inkorporirane u tijelo slike. One su minuciozni blokovi „pauze“ u prostranoj eksploziji gestualnih „traktata“. Ali, uprkos ovom vrcavom melanžu, treba ipak napraviti distinkciju između riječi i slike na Todorovićevim djelima”, istakla je Đečević.

Prema njenim riječima, Todorovo slikarstvo je subjektivni potres koji se reflektuje na naša čula kao šok. Njegove slike obiluju potentnom voljom i strašću. Kako nam se samo beživotna osušenost svijeta pred očima oživljava u sjajnoj gustini slikarske materije. Suštinsko beznađe u rascvjetaloj afektivnoj ekspresiji. Svijet se do sablazja potvrđuje, ali on se, potvrđujući se, istovremeno ruši. Ovo su slike herojstva savremenog života, koje nas okružuju i gone. Kakva robusna umjetnička osjećajnost”, ocijenila je Đečević.

Todorović je ovaj ciklus naslovio ,,Bezimeni ciklus“ jer, kako ja kazao, nije mogao da nađe pravu riječ za njega. Te slike su pune tekstova, a savjetovali su me da identifikujem ljude na koje sam mislio. Odlučio sam da to ne radim, neka to ostane misterija i neka to ljudi sami otkrivaju. Svaka dobra i velika slika mora da se opire lakom čitanju. Imate slike koje vas privuku iz daljine i učine vam se dobre. Ali, kasnije više nemate želju da ih gledate. Trudim se da slika traje, da posmatraču postavlja pitanja, da ima, na prvi pogled, ‘uvrnutu’ logiku. To je kao neko novo stvaranje sopstvenog svijeta, samovolje”, kazao je Todorović.

Izložbu je realizovao Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada i Muzeji i galerije Podgorice, a može se pogledati do 3. aprila.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor