Search
Close this search box.

Izdato upozorenje: Danas i sjutra obilne kiše i jak olujni vjetar, moguće poplave u gradovima

Zavod za hirometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) izdao je upozorenje na loše vremenske prilike tokom ponedjeljka i utorka. Iz ZHMS upozoravaju na obilne kiše, jak olujni južni vjetar, a moguće su bujične urbane poplave, kao i smetnje u saobraćaju, telekomunkacijama i distribuciji električne energije.

“Za ponedjeljak i utorak (26-27.9.2022. godine) područje Crne Gore i region (sjeverozapad Albanije, jug BiH i dio Dalmacije) biće pod uticajem ciklona. Ovaj meteorološki sistem usloviće jako nestabilno vrijeme sa obilnom kišom i jakim kratkotrajno i olujnim udarima južnog vjetra. Na području Crne Gore, u primorskim predjelima, u planinskom zaleđu Jadrana, u centralnim, jugoistočnim i zapadnim predjelima očekuje se obilna količina kiše, naročito na jugoistoku Crne Gore i u širem regionu Podgorice prema granici sa Albanijom”, naveli su iz ZHMS.

U višim predjelima na sjeveru i duž obale, napominju, očekuje se jak na udare olujni vjetar južnih smjerova.

“Takođe, potencijalno moguće su kratkotrajne olujno-vremenske nepogode (olujni oblaci sa jakom kišom, kratkotrajno jakim olujnim vrtložnim udarima vjetra i jake grmljavinske procese)”, dodaju u saopštenju.

Istakli su da nestabilne vremenske prilike, skoro svakodnevno sa kišom i grmljavinom, nastaviće se nakon utorka sve negdje do subote (1.10.2022.).

“Ova meteorološka situacija, na primorju, u planinskom zaleđu obale a ponegdje i u centralnim predjelima potencijalno može da generiše kratkotrajne probleme zbog naglog priliva obilne količine vode, sa rizikom od „Flashflood“ efekta u urbanim sredinama naročito na mjestima gdje je narušeno ili sprečeno prirodno oticanje vode, na bujičnim tokovima i na saobraćajnicama posebno na mjestima gdje saobraćajnice presecaju planinske kosine, na mjestima gdje su vršeni ili se vrše ozbiljni građevinski zahvati većeg obima gdje je narušena prirodna povezanost tla i na lokalitetima koji su potencijalno osetljivi na odrone i klizišta”, pojasnili su iz ZHMS.

Zbog ove meteorološke situacije, kratkotrajno moguće je, dodaju, otežano funkcionisanje svakodnevnih redovnih aktivnosti, moguće su smetnje, prekidi ili otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema (sve vrste saobraćaja, elektroenergetski sistem za prenos i distribuciju el.energije, telekomunikaciona infrastruktura itd.).

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor