Search
Close this search box.

Bijelo Polje: Psi lutalice “zauzeli” trg i Ulicu slobode

U poslednje vrijeme sve veći broj pasa lutalica okupirao je kako gradsko i prigradskom, tako i seosko područje o čemu svjedoče brojne pritužbe građana da im napuštene životinje prave probleme.

Inače, na području bjelopoljske opštine gotovo godinu dana psi lutalice nesmetano šetaju gradskim ulicama i više su se nego odomaćili na gradskom trgu i Ulici slobode. Nezadovoljni građani ističu da su sa početkom školske godine opasnostima najviše izloženi učenici nižih razreda osnovnih škola, pa stoga apeluju na nadležne da hitno nešto preduzmu i riješe problem.

image

NESMETANO ŠETAJU TRGOM

-MILOVAN NOVOVIĆ

– Apelujemo da se hitno nešto preduzme. Sa strahom razmišljamo kako će naša djeca stići do školskih vrata i vratiti se kući. Psi se kreću u čoporu. Napadaju i nas starije, a ne djecu koja su nemoćna i preživljavaju traume. Ispred škole u naselju Nikoljac, u kasnim poslijepodnevnim satima, veliki je broj pasa, pa smo primorani da djecu pratimo do škole i čekamo ih nakon časova – kažu rezignirani roditelji, koji apeluju na opštinske službe da nađu neko rješenje.

Stanovnici naselja Rasadnik, gdje je desetak lamela zgrada i gdje egzistiraju dvije srednje škole, uputili su peticiju lokalnoj upravi da riješi problem velikog broja pasa lutalica.

– Oni su se ovdje prosto odomaćili. Djecu više ne smijemo pustiti napolje, a ni nama starijima nije svejedno kada nas sretne čopor pasa – ističu stanovnici Rasadnika.
Preko nevladine organizacije Bjelopoljski demokratski centar dio građana Bijelog Polja uputio je inicijativu Skupštini opštine za određivanje lokacije za izgradnju skloništa za napuštene životinje. Kako navode potpisnici incijative, povod za ovakvu reakciju je pojava kako pasa lutalica, tako i napuštenih lovačkih kerova koji u čoporima šetaju gradom, prigradskim naseljima i selima sve češće praveći štetu domaćinima.

U azilu u Beranama limitirani kapaciteti

Iz Komunalnog preduzeća “Lim”, koje je nadležno za rješavanje problema, kažu da su nemoćni, jer u beranskom azilu nema mjesta za smještaj pasa iz drugih opština. Ističu da im građani stalno prijavljuju napade pasa lutalica koji se nerijetko završe i ujedima, no pomoći, zasad nema.

– Nijesmo dobili saglasnost azila u Beranama za prihvat pasa lutalica iz naše opštine jer nemaju kapaciteta za prijem novih jedinki. Tako da smo prosto nemoćni i ništa ne možemo da preduzmemo – kaže rukovodilac sekcije Komunalnog preduzeća Senad Pačariz.

Iz beranskog Komulanog preduzeća, koje gazduje azilom, pojašnjavaju da izlaze u susret susjednim opštinama koliko mogu.

– Uzimamo agresivne pse koji prave najviše problema, ali limitirani smo sa kapacitetima i kod nas ima mjesta za samo 75 pasa – ističu iz Komunalnog preduzeća Berane.

– Imajući u vidu činjenicu da Opština Bijelo Polje nije riješila problem koji pričinjavaju psi lutalice i napuštene životinje neophodno je pod hitno odrediti lokaciju za izgradnju azila kako bi se problem koji je evidentan riješio na dugoročniji način. S obzirom na to da je ranije Opština Bijelo Polje planirala izgradnju azila za pse, te da je došlo do bunta mještana sa područja na kojem je planirana njegova izgradnja, neophodno je voditi računa o lokaciji izgradnje budućeg skloništa za napuštene životinje – navedeno je u inicijativi NVO Bjelopoljski demokratski centar.

Izvršni direktor ove NVO Zdravko Janjušević kaže da su se nadali da će odbornici SO usvojiti ovu inicijativu i time doprinijeti savremenom razvoju grada, ali od toga ništa nije bilo.

– Inicijativa nije dobila zeleno svjetlo, a stanje u našem gradu je sve gore i gore. Moramo naglasiti da nam se obratio veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji ističu da im psi lutalice prave štetu tako što uništavaju usjeve i zahtijevaju naknadu štete – saopštavaju iz NVO Bjelopoljski demokratski centar.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor