IJZ preporučuje da drugo polugođe počne 31. januara

Preporuka Instituta za javno zdravlje je da raspust bude produžen za sedam dana, pa da drugo polugođe počne 31. januara, ali će finalnu odluku donijeti Ministarstvo prosvjete, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na današnjoj pres konferenciji.

Predstavljajući nove mjere, Borovinić Bojović je kazala da je u narednih sedam dana granicu Crne Gore moguće preći iz najmanje jedan od četiri uslova iz digitalne EU kovid potvrde.

Fitnes centri i teretane mogu raditi uz korišćenje kovid potvrde a za jednu osobu je neophodno obezbijediti 10 kvadratnih metara prostora, a dozvoljene su i posjete advokatima i sudskim vještacima UIKS-u uz posjedovanje digitalne kovid potvrde.

Ove dopunjene mjere će važiti od 13. do 19. januara

– One mjere koje smo imali pred Novu godinu dale su rezultate, brojke o kojima govorimo u Crnoj Gori su mnogo bolje od onih koje imamo u zemljama u regionu ukojima su mjere bile liberalnije. Brojke koje imamo su takve kakve jesu ali i dalje nisu zabrinjavajuće a zdravstveni sistem može da odgovori – rekla je ministarka.

Direktorka KCCG, Ljiljana Radulović kazala je da se bilježi porast broj hospitalizovanih kovid pacijenata kojih je na današnji dan 280.

– KCCG je uradio analizu koja je pokazala da 67 odsto životnih pacijenata u bolnici je inficirano omikron sojem, a 30 odsto delta sojem. 90 zaraženih delta sojem su nevakcinisani. 89 odsto koji imaju omikron su nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od vakcine koje po standardima EMA smatra nevakcinisanim. Najmlađi hospitalizovani uljed infekcije omikronom ima 63 godine. Posebno zabrinjavaju mlađi pacijenti na intezivnoj njezi, niko od njih nije vakcinisan – navela je Radulović i pozvala na poštovanje svih protokola i procedura kod pojave simptoma kod zaposlenih u KCCG.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor