Ibrahimović: Građani Crne Gore i turisti vrlo brzo moći će da se voze prvom dionicom auto-puta

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović približio je da se može reći da ćemo se možda već početkom jula voziti dijelom auto-puta od Smokovca do Mateševa.

Ibrahimović je optimista da će građani Crne Gore ali i turisti vrlo brzo moći da se voze prvom dionicom auto-puta. Ipak nije mogao da saopšti tačan datum otvaranja puta.

Ibrahimović: “Da kažem u narednih 50-ak dana. Završeno je preko 99,5% radova i ostalo je još samo malo ali ne mogu tačno precizirati datum“, kazao je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ na TVCG, prenosi RTCG.

Kao najvažnija prepreka, kazao je ministar, ostalo je instaliranje elektro-mašinske opreme, i dodao da je dobio uvjeravanja od direktora kompanije CRBC Heia Šićijanga da će to ubrzo biti otklonjeno.

Ako to bude u narednih 15 do 20 dana uspješno riješeno, prema riječima Ibrahimovića, može se reći da će se možda već početkom jula voziti predivnim dijelom auto-puta od Smokovca do Mateševa.

U toku je rekonstrukcija postojećeg puta Mateševo-Kolašin a rok za završetak radova je 6 mjeseci. Ministar je poručio da će taj put biti u upotrebi otvarnjem auto-puta i da neće biti maksimalno opremljen ali svakako biti u upotrebi.

On je dodao da će putarina za autoput za putnička vozila iznositi 3,5 eura a za kamione 17,5 eura.

Na pitanje, hoće li biti zahtjeva za plaćanje penala prema CRBC-u, ministar je podsjetio da su se pri potpisivanu ugovora 2014. godine obje strane obavezale da ako bude kašnjenja biti i penala.

Kako je CRBC već zainteresovan za gradnju druge dionice od Mateševa do Andrijevice vjeruje da oni neće biti u povlašćenom položaju već da su samo iskazali interesovanje, vjerujući takođe da su i oni svjesni važnosti projekta na kojem rade ali i koliko je to važno i za sljedeću etapu, prema njegovim riječima.

Ibrahimović je istakao da će, poučeni iskustvom, za gradnju druge dionice, tražiti profesionalne kompanije, koje mogu poštovati rokove.

Saopštio je da će u svom mandatu sa svojim timom dati maksimum kako bi počeli izgradnju druće etape a samim tim i treće. Poučeni ovim iskustvom vjeruje da su bogatiji u odnosu na sljedeće pregovore – građanima da je Ministarstvo kapitalnih investicija već pokazalo inicijativu i da će aplicirati za potraživanje od 203 miliona, preko razvojnih banaka planirano budžetom za 2022. da mogu da se zaduže i do 200 miliona, kako je kazao. Dodao je da kada se završe sve studije izvodljivosti, i idejno rješenje, sješće i vidjeti šta je dobro za državu vjerujući, kako je istakao – da neće biti ‘dugi put za autoput’.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor