Search
Close this search box.

“Hoću da vjerujem da nikome nije u interesu da CG bude nefunkcionalna”

Hoću da vjerujem da nikom nije u interesu da Crna Gora bude nefunkcionalna država nego da je baš interes da zakorača jačim i dužim korakom ka EU, rekao je ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker. On je rekao da je važno tražiti rješenja koja vode ka stabilizaciji političkih prilika u Crnoj Gori. Gostujući u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore, istakao je da je Crna Gora, uprkos svemu, još najnaprednija država kandidat na putu ka EU.“I prije godinu dana, Crna Gora se našla u izazovnoj političkoj situaciji. Tako je i sada. Međunarodna zajednica prati ovu političku i institucionalnu krizu. Imali smo brojne posjete međunarodnih aktera i izaslanika za Zapadni Balkan, pažnja međunarodne zajednice je tu. Važno je upozoriti političare u Crnoj Gori da naprave sve što je moguće da bi se izašlo iz ove situacije”, rekao je Presker.

On je najavio da će rasprava o Crnoj Gori biti održana na sjednici Savjeta EU za spoljne poslove u ponedjeljak, 23. januara.

“Na žalost, ne raspravlja se o tome kako Crna Gora napreduje i kako je najbliži kandidat za EU, već se duže vrijeme nalazi u političkoj krizi, tako da bi trebalo uložiti napore da se riješi kriza”, poručio je ambasador.

Podvukao je da prostora za dogovor po pitanju sudija Ustavnog suda ima, a saslušanja kandidata za ustavne sudije se održavaju svaki dan.

“Ustavni sud je važan zbog izbornih procesa, imamo raspisana predsjedničke izbor, za 19.mart. Funkconalnost suda je važna i za predaju kandidatskih lista, tako da mislim da ni političarima u Crnoj Gori ova situacija nije u interesu”, naglasio je Presker.

Kako podvlači, Crna Gori trebi pomirenje unutar sebe, a kako naglašava, svako podizanje tenzija kroz usvajanje rješenja koje ne uključuje dijalog, nije dobar razvoj događaja.

“Potreban je konstruktivan dijalog svih političkih aktera u Crnoj Gori. Hoću da vjerujem da nikome nije u interesu da Crna Gora bude nefunkcionalna država nego da je baš interes da zakorača jačim i dužim korakom ka EU”, cijeni Presker.

On je rekao da je potreban Ustavni sud da bi se pričalo o prijevremenim parlamentarnim izborima kao putu ka izlasku iz krize.

IZVOR:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor