HE Piva siguran snabdjevač energijom

Hidroelektrana (HE) Piva je u prva tri mjeseca ostvarila gotovo 40 odsto ukupno projektovane proizvodnje za ovu godinu, pri čemu predstavlja sigurnog snabdjevača energijom i nakon 47 godina intenzivne eksploatacije.

Iz Elektroprivrede (EPCG) je saopšteno da je HE Piva u svojoj skoro poluvjekovnoj istoriji predstavljala čvrst oslonac u energetskom, finansijskom i svakom drugom smislu za tu kompaniju i crnogorski elektroenergetski sistem, ali i za opštinu Plužine i Crnu Goru u cjelini.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, naveo je da HE Piva pokazuje da smo nekada imali kalibar za gradnju grandioznih objekata, što obavezuje ovu i buduće generacije da se uloži trud kako bi se energetski sistem osavremenjivao.

„Naša je želja da gradimo hidroelektrane Komarnicu i Kruševo, što bi nas učinilo veoma moćnim energetskim sistemom i u regionalnom i evropskim okvirima. Naše kočnice u privredi generalno jesu komplikovane regulative, nesređeni javni registri i manjak stručnog kadra. Potrebno je uvezivanje svih društvenih činilaca, jer se samo tako mogu realizovati projekti od opšteg interesa“, kazao je Đukanović.

On je zadovoljan dosadašnjom realizacijom projekta Solari, zahvaljujući kojem su nakon 40 godina dobijeni prvi kilovat sati električne energije iz novog izvora.

HE Piva, i kad se suočava sa objektivnim okolnostima koji ne dozvoljavaju da radi punim kapacitetom, uspijeva da opravda očekivanja. To najprije zahvaljujući izuzetnom kolektivu i zaposlenima čija posvećenost, odgovornost i doprinos i u HE Piva, kao i u ostalim djelovima EPCG, garantuju da će se u djelo sprovesti sve ideje i planovi sa osnovnim ciljem prevazilaženja energetskog deficita i stvaranja uslova za intezivniji razvoj.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, kazao je da svaki kilovat sat treba cijeniti, jer je zlata vrijedan i najavio da se sa velikim ambicijama razmišlja o revitalizaciji i modernizaciji ovog, ali i svih ostalih energetskih objekata u sastavu EPCG.

Nesporan je, kako je naveo, značaj tog energetskog objekta za Plužine, a EPCG će nastojati da se adekvatno oduži za korišćenje resursa.

„Namjerili smo takođe da gradimo i nove izvore zelene energije. Cilj nam je da smanjimo energetski deficit i obezbijedimo energiju prijeko potrebnu za intenzivan i stabilan razvoj našeg privrednog sistema i društva u cjelini“, naveo je Rovčanin.

On je kazao da je siguran da će dobro promišljenim potezima, uz optimalno raspolaganje postojećim resursima u tome i uspjeti i da će u narednim godinama obezbijediti nove megavat sate iz obnovljivih izvora energije zahvaljujući pametnoj valorizaciji ogromnih solarnih, vjetro i hidro potencijala.

Direktor HE Piva, Nikola Daković, podsjetio je na istorijat hidroelektrane odajući zahvalnost svima koji su učestvovali u njenoj gradnji, ali i onima koji su radili i danas rade u njoj.

„Hidro akumulacija HE Piva na početku ove godine raspolagala je potencijalom za proizvodnju 236,13 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije, što je na nivou 87,45 odsto energetske vrijednosti maksimalne zapremine. Od početka godine, zaključno sa 27. martom, uspjeli smo da proizvedemo 288,6 hiljada MWh električne energije, što je 38,5 odsto ukupno projektovane godišnje proizvodnje“, naveo je Daković.

Delegacija EPCG u sastavu Milutin Đukanović, Nikola Rovčanin i Nikola Daković, položila je vijenac na spomenik i minutom ćutanja odala poštu radnicima koji su poginuli tokom izgradnje HE Piva.

HE Piva je velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svijetu. Akumulacija HE Piva duga je oko 40 kilometara, korisne zapremine 746 miliona metara kubnih vode. Kao pribransko postrojenje sa velikom korisnom zapreminom akumulacije, HE Piva je fleksibilan izvor energije i snage.

„Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod površine zemlje. Može se upotrijebiti u bilo koje vrijeme i za bilo koju od potreba elektroenergetskog sistema u punom iznosu raspoložive količine vode u akumulaciji“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor